Közélet

2012.10.24. 14:45

Emelkedett a díj rangja

Jó tanulók, kiváló sportolók, ígéretes zenész és képzőművész palánták vették át a Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány elismerését október 23-án, a városi ünnepségsorozat részeként. A díj rangja az elmúlt negyedszázad alatt megmaradt, sőt emelkedett.

Vida Tünde

Pupp Réka büszke arra, hogy megkapta a Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány díját. Véleménye szerint ez a város nagyon fontos kitüntetése, amit nem kaphatnak meg túl sokan. Aki viszont megkapja, arra felfigyelnek elsősorban az iskolában, de a sportegyesületben is. Réka másodízben nyerte el az elismerést, ami őszinte örömöt jelentett számára.

Pedig a Vak Bottyán Gimnázium tizedik osztályos diákjának – aki az Atomerőmű Sportegyesület cselgáncsozója, Hangyási László tanítványa – volt lehetősége hozzászokni a sikerhez, ünnepléshez, csak idén két Eb-bronzot gyűjtött be, egyet ifjúsági, egyet junior kategóriában. Réka természetesen nemcsak jó sportoló, hanem jó tanuló is. Ez fontos szempont a díj odaítélésénél. És fontos azért is, mert úgy gondolja, hogy a sport nem elég, tudásra is szert kell tenni.

Pupp Réka mellett még több mint tucatnyi sportolót jutalmaztak, és olyan fiatalokat, akik művészetek, vagy éppen az anyanyelvi kultúra terén értek el figyelemre méltó eredményeket, s a felkészítő tanárok munkáját is elismerték.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A díjátadó ünnepség műsorát maguk az ünnepeltek adták, Tóth Benedek klarinéton játszott édesanyja, Tóthné Hanol Franciska zongorakíséretével Fotó: V. T.
[/caption]
Idén a felsőfokú tanulmányokat folytatók számára nem ítéltek oda ösztöndíjat, viszont az egyik alapító, a város önkormányzata kezdeményezésére, született egy új kategória, ebben három tehetséges, nehezebb körülmények között élő diákot jutalmaztak.

Hajdú János polgármester megemlékezett L. Németh Erzsébetről, a kuratórium korábbi titkáráról, akinek elvitathatatlan érdeme van abban, hogy negyedszázada létezik és aktív az alapítvány. Miként a városvezető mondta, fontosnak tartják, hogy a tehetségeket és az őket segítő felnőtteket, pedagógusokat elismerjék. Az önkormányzat ezért tartja fenn és tőkésíti fel rendre az alapítványt. Mint kiemelte: eredményt elérni munkával, tehetséggel, szorgalommal lehet.

A másik alapító, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. képviseletében dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató adta át Hajdú János mellett a díjakat. Előzőleg arról beszélt, hogy a tehetség egy olyan adottság, ami felelősséggel is jár, s ahhoz, hogy kibontakoztassák, nagyon sok munkára van szükség.
Nemcsak fiatalokat tüntetnek ki évről-évre, hanem felkészítőket is. Idén hosszú időn keresztül végzett kimagasló munkájáért Damjanovitsné Eke Violetta, a Vak Bottyán Gimnázium matematika-fizika tanára kapott elismerést.

– Nagyszerű gondolat volt, hogy a város kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiataljait jutalmazzuk – mondta a kuratórium elnöke, Dávid József, aki szerint nagy érték, hogy sikerült megőrizni a díj rangját.

Mint kiemelte, a legfontosabb az erkölcsi elismerés, de a díj pénzzel is jár, amit az alapítvány vagyonának kamatából, adományokból és a személyi jövedelem adó 1 százalékából befolyt összegből finanszíroznak. – Nem az a cél, hogy minél többen, hanem az, hogy az arra méltóak kapjanak – tette hozzá Dávid József.


Zenei kategóriában több pályázat érkezett a korábbinál

A Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány huszonnegyedik alkalommal adott át jutalmakat. Idén a korábbiaknál valamivel kevesebb – nyolcvanhárom –  pályázat érkezett, de például a zenei kategóriában megtöbbszöröződött a pályázók száma. A legnépesebb ezúttal is a sport kategória volt, ahol több mint harminc pályázat érkezett, amelyeknek nagyjából fele lett eredményes.
A visszajelzések, javaslatok alapján folyamatosan igyekszik a kuratórium tökéletesíteni a jutalmazás rendszerét, idén például a benyújtási határidőt tolták ki valamelyest.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!