Közélet

2012.10.10. 16:25

Figyelni kellene egymásra

A depresszió, mint globális krízist előidéző tényező volt a témája a Lelki egészség világnapja tegnapi megyei rendezvényének.

TEOL/Venter Marianna

A megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve és a megyei kórház pszichiátriai osztályának közös szervezésében zajló program elején dr. Németh Lídia megyei tisztifőorvos köszöntötte a résztvevőket: a szakigazgatási szervek, pszichiátriai otthonok és gondozók vezetőit, képviselőit. Mint mondta, a lelki problémák kezelésében a személyes kapcsolatok mellett nagyon fontos az ellátórendszer. Bíznak abban, hogy az addiktológiai ellátás fejlesztését és a lelki egészség védelmét célzó központi programok elképzeléseiből minél több megvalósul.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Németh Lídia nyitotta meg az ünnepséget. A háttérben a megyei kórház pszichiátriai osztályán ápoltak munkáiból készített kiállítás, amely péntekig látható (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Ezt követően László-Varga Zsuzsanna, a megyei kormányhivatal főigazgatója emlékezett meg a világnapról, amelynek célja a figyelmet a lelki zavarok jelentőségére, megelőzésére és kezelésére irányítani. Kiegyensúlyozatlan lelkiállapotban nincs egészség, nincs boldogság. Ezért figyelni kell egymásra, és ha a környezet megértő figyelme nem elég, nem bezárkózni kell, hanem szakemberhez fordulni.

A megnyitó beszédet követően a megyei kórház pszichiátriai osztályán kezelt betegek verseit olvasták fel az ott dolgozók, miközben a kivetítőn az ápoltak rajzait láthatták a résztvevők. A megrendítő percek után dr. Kertész Ágnes osztályvezető főorvos tartott előadást A depresszió, mint globális krízis címmel. Mint elhangzott: globalizáció néven a második világháborút követő robbanásszerű fejlődést emlegetjük, amelynek révén a termelés, a fogyasztás és a népesség is ugrásszerűen megnőtt.

Ugyanakkor megszűntek az addigi hagyományos közösségek, élén a nagycsaláddal, a helyüket spontán közösségek és a szűk családi kör vette át. A modern életkörülmények erősítik a depresszióra való hajlamot, amely a lelki után előbb-utóbb testi problémákat is okoz, és ezzel társadalmi problémává lép elő. A megoldás a komoly szemléletváltás lenne, a gazdasági növekedés helyett a dinamikus egyensúlyra kellene törekedni, az individuum kiszolgálása helyett pedig a család és a tradicionális közösségek megerősítése lenne a helyes cél.

A program további részében dr. Vendég Magdolna adjunktus A depresszió, mint népegészségügyi kérdés, Mátisné Orsós Julianna pszichológus Depresszió - szuicid krízis és Varga Petra pszichológus Depresszió, mint egyéni krízis címmel tartott előadást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!