Közélet

2012.10.17. 15:42

Hazavitték a központot

Elkészült, rövidesen birtokba is veszi új telephelyét az Unikorn-Épker Kft. A cég központja így Bölcskére kerül, ahol további fejlesztéseket is tervez az építőipari vállalkozás.

Vida Tünde

Tavasszal kezdődött el az a zöldmezős beruházás, amelynek eredményeként új irodaházzal, raktárépülettel gazdagodott az Unikorn-Épker Kft. Az ügyvezető Varga Lajos elmondta, hogy székhelyük eddig is Bölcskén volt, ahol élnek, de a telephely Dunaföldváron, a volt laktanyában. Lokálpatriotizmus által hajtva döntöttek úgy, hogy haza költöztetik a központot. Munkatársaik zöme is bölcskei, madocsai, bár dunaföldvári dolgozóik is vannak.

A cég története régre nyúlik vissza, alapítója Varga Lajos édesapja volt, aki 1993-ban betéti társaságként hozta létre, de azt megelőzően évtizedeken át dolgozott az építőiparban „maszekként”, egyéni vállalkozóként.

– Ő volt ennek a cégnek az atyja, a szellemiségét ő határozta meg, mi is abból építkezünk – fogalmazott Varga Lajos. Azt is elárulta, hogy 43 alkalmazottjuk között több olyan is van, aki már édesapja idején az Unikorn-Épkernél dolgozott. 

Főprofiljuk az építőipar, azon belül is a magasépítés. Viszonylag hosszú idő óta indulnak sikerrel közbeszerzéseken, nyernek el önkormányzati munkákat, de dolgoznak gazdasági társaságoknak is. Varga Lajos arról is beszámolt, hogy míg korábban jobbára kisebb értékű pályázatokon nyertek, az utóbbi két évben viszont több, jelentős értékű fejlesztéshez nyertek támogatást.

A siker sok összetevő eredménye, egyrészt jó pályázati kiírások születtek, kiváló pályázatíró céggel tudnak együtt dolgozni és a cég paraméterei is jók: hosszú évek óta nyereséges, folyamatosan növekvő árbevétellel rendelkezik.

Az ügyvezető kiemelte, hogy esetükben nem jellemző az, hogy a gombhoz varrják a kabátot, nem azért pályáznak, mert lehetőség adódik, hanem célirányosan. Kidolgoztak egy komplex programot, amelynek több elemére is sikerrel pályáztak.

Első lépésként technológiai fejlesztést valósítottak meg, egy mobil betonkeverő üzemet létesítettek, egyéb gépeket, berendezéseket szereztek be. Most zajlik pályázati támogatással a vállalatirányítási rendszer bevezetése, támogatást kaptak egy informatikai, illetve egy humánerőforrás fejlesztésre, utóbbi keretében zajlik majd dolgozóik képzése decemberben és januárban.

A legjelentősebb lépés az új telephely létrehozása, amely nettó 202 millió forintba került. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg 2012. április 23-a és 2012. szeptember 30-a között. A „Telephelyfejlesztés az Unikorn-Épker Kft.-nél” elnevezésű projekthez a Magyar Állam és az Európai Unió 100 millió forint támogatást nyújtott.

A fejlesztés egy háromhektáros területet érint majd, ebből most az első lépcsőben egy 7500 négyzetméteres területrészt alakítottak ki, itt épült meg az irodaépület és az előkészítő raktár a hozzátartozó utakkal. A projekt keretében kiépítették a számítástechnikai, biztonságtechnikai és kamararendszert, illetve egy talajszondás, geotermikus fűtési-hűtési rendszer, amely lehetővé teszi a megújuló energia hasznosítását. A fejlesztés eredményeként két év alatt tíz új munkahely jön létre az Unikorn-Épker Kft.-nél.

Iskola, mentőállomány is van a referenciamunkáik között

Az Unikorn-Épker Kft. számos fejlesztésben közreműködött az elmúlt években mind Bölcskén, mind Dunaföldváron. A vállalkozás építette mindkét település új iskoláját, Bölcsként a katolikus templom felújítása, az óvoda és az IKSZT bővítése is az ő munkájukat dicséri, jelenleg pedig az imaház felújításán dolgoznak.

Dunaföldváron a mentőállomás, a takarékszövetkezet új épülete az elmúlt évek „termése”. Jelentős állomás volt a cég életében, hogy alvállalkozóként a Bátaapátiban létesített Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló felszíni létesítmények építésében is a megrendelő megelégedésre. A cég nemcsak önállóan, hanem konzorciumban, más vállalkozásokkal összefogva is vállal profiljába tartozó munkákat.

Címkék#Bölcske
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!