Közélet

2012.10.30. 13:44

Nem hátrány, hogy most kimaradtak

Idén egyetlen tamási kistérséghez tartozó önkormányzat sem nyert a szociális földprogram pályázatán. Ez nem meglepő, mivel a kistérségből senki nem is pályázott.

S. K.

Ennek is prózai oka van: a Start munkaprogramban résztvevő települések nem igényelhettek támogatást szociális földprogramra. Viszont a hátrányos helyzetű tamási kistérség valamennyi települése bekapcsolódott a Startba.

Tavaly mindenesetre még tíz önkormányzat pályázott a szociális földprogramra a kistérségből, de csak hárman nyertek: Kalaznó, Nagyszékely és Varsád, összesen 4,1 millió forintot, plusz a bevont közfoglalkoztatottak költségét. A tavalyi elutasítottak között több település is a szociális földprogram úttörői közé tartozott.

Az idei szociális földprogramra országosan 116 érvényes pályázat érkezett, támogatást 101-en kaptak, Tolna megyéből három szekszárdi kistérséghez tartozó község.

Az általunk megkérdezett településvezetők szerint nem jelent feltétlenül hátrányt, hogy kimaradtak a szociális földprogramból. Andrási Zoltánné, Varsád polgármestere elmondta, hogy a Start program keretében előállított termények egy részét most is a hátrányos helyzetű családok kapják meg, ingyen, vagy alacsony áron. A konyhakertek földjének gépi megmunkálását pedig továbbra is ingyenesen biztosítja az önkormányzat.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Peszt Attila (jobbról) és Balog Zoltán az udvari standnál a termékbemutatón Fotó: Gottvald Károly
[/caption]
Porga Ferenc, Regöly első embere szerint náluk két okból sem jelent gondot a földprogram hiánya: egyrészt, mert a Start program révén be tudták szerezni a mezőgazdasági tevékenységükhöz szükséges gépeket, vetőmagot, növényvédőszert. Másrészt egy belügyminisztériumi pályázat segítségével zöldségfeldolgozóvá alakíthatják a régi sörüzem épületét.

Bár már nem vesznek részt a szociális földprogramban, egy, a témával kapcsolatban nemrégiben Budapesten rendezett szakmai rendezvényre meghívást kapott a programban korábban hosszú éveken át országos szinten is példaértékű munkát végzett két tamási kistérségi település, Belecska és Udvari is.

Peszt Attila, Udvari polgármestere elmondta, hogy az eseményen az országból tizenhat település képviseltette magát, mindenki külön standon mutathatta be helyben előállított termékeit. A rendezvényen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a programban évek óta részt vevő, és azt saját újításokkal, ötletekkel fejlesztő települések – így Belecska és Udvari – képviselői számára elismerő okleveleket adott át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!