Közélet

2012.10.20. 11:31

Sok nő életét megmentheti a vizsgálat

– Magyarországon évente átlagosan 500 nő hal meg méhnyakrákban, amely arra is visszavezethető, hogy sokan nem veszik komolyan a rendszeres ellenőrzés fontosságát – tájékoztatta hírportálunkat Rittingerné Papp Gabriella.

V. B.

A Mőcsényben és Cikón dolgozó védőnő – a mőcsényi önkormányzat támogatásával – négy évvel ezelőtt részt vett egy továbbképzésen, amely lehetővé tette számára, hogy a jövőben rendszeres méhnyakrák-szűréseket végezzen a térségben. Elmondása szerint az elmúlt időszakban egyre többen fordultak hozzá segítségért, de még korántsem teljes a kép.

– A program elsősorban a kistelepüléseken élő hölgyek támogatása érdekében jött létre, akik ezáltal helyben és ingyenesen vehetnek részt a szűréseken – világított rá Rittingerné Papp Gabriella.

Azt is megtudtuk tőle, hogy a vizsgálat egy megbeszélt időpontban történik, igazodva a páciensek igényeihez, s, hogy az elmúlt években már több daganatgyanús esetet szűrt ki, akiket a megfelelő szakorvoshoz irányított.

– A lakosság egészségének megőrzését szem előtt tartva, nem volt kérdés, hogy a kezdeményezés mellé állunk – vette át a szót Krachun Elemér.

Mőcsény polgármestere kiemelte, nemcsak a rendszeres szűrés feltételeit teremtették meg, hiszen önkormányzatuk azóta is megvásárolja minden évben a 13-14 éves lányoknak adható méhnyakrák elleni oltóanyagot, amely ugyancsak jelentős költségmegtakarítást jelent a családoknak.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!