Közélet

2012.10.22. 08:55

Több orvos jött, mint amennyi távozott

Tudományos előadásokkal, kitüntetésekkel tisztelegtek a Tolna Megyei Balassa János Kórház dolgozói intézményük névadójának emléke előtt az elmúlt hétvégén a szekszárdi régi Vármegyeházán. Az idén 11. alkalommal megrendezett Balassa-napi ünnepségen 11 Balassa-díjat, miniszteri okleveleket, kitűntetéseket, dicséreteket, életműdíjat, főorvosi, adjunktusi kinevezéseket adtak át az arra legérdemesebbeknek.

TEOL/F. Kováts Éva

Fotós:

A Tolna Megyei Balassa János Kórház által szervezett egész napos programon délelőtt az intézményben dolgozó fiatal,  35 év alatti munkatársak mutatkoztak be tudományos pályamunkáikkal. Délután ünnepi tudományos ülésen neves előadók - prof. dr. Bódis József  egyetemi tanár, rektor, dr. Schultz Károly nyugalmazott osztályvezető főorvos és dr. Kun Attila Ph.D főorvos szülészet- nőgyógyászat - osztották meg legújabb kutatási eredményeiket a hallgatósággal.

Az ökumenikus istentiszteletet - melyen Barics Gábriel római katolikus káplán hirdetett igét - követő ünnepségen részt vett dr. Beneda Attila az Emberi Erőforrások minisztérium kabinettfőnöke, Rauch Edit az Egészségügyi Továbbképző Intézet főigazgató helyettese a GYEMSZI képviseletében, Tóth Ferenc kormánymegbízott és dr. Pálos Miklós a megyei közgyűlés alelnöke.

Tóth Ferenc köszöntötte a hivatásukat példamutató módon végző orvosokat, ápolókat, szakdolgozókat. Külön elismerését fejezte ki azoknak, akik kiemelkedő, példás munkájuk eredményeként a Balassa-napon kitüntetést kaptak.
Dr. Beneda Attila dr. Szócska Miklós államtitkár üdvözletének átadása után szólt az egészségügy jelenlegi helyzetéről, az öröklött problémákról, a kormány intézkedéseiről. Végül köszönetet mondott az ellátórendszerben részt vevő orvosoknak, szakdolgozóknak önfeláldozó munkájukért.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az ünnepség részt vevői, az első sorban a kitüntetettek, képünkön dr. Kis Ernő, dr. Rausch Ágota és dr. Bíró Zsuzsanna főorvosok (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

A mostani egészségügyi kormányzat az ágazat átszervezését az alapoktól kezdte, hatalmas, szerteágazó feladatot szabott magának, kezdte dr. Muth Lajos ünnepi beszédét. A korábbi évekhez képest mindenképpen előrehaladás, hogy az egészségügyi tárca tisztában van a nehézségekkel. A megértés, a segítőszándék nyilvánvaló. Ugyanakkor rendkívül frusztráló az egészségügy szereplői számára, a betegágy mellett dolgozóktól a vezetőkig, hogy folyamatosan annak eldöntésére kényszerülnek, hogy a szűkülő források ellenére miként tudják biztosítani a beteg által még a mai napig remélt, a politikai vezetés által még soha nem módosított elvárást: az azonnali - vagy legalábbis rövid időn belüli - legmagasabb színvonalú és ingyenes ellátást.

A főigazgató szerint az anyagiak hiányán túl a humánerőforrás elöregedése és az elvándorlás a legnagyobb gond az egészségügyben. További béremelés szükséges, de szerinte még az sem lesz elegendő az orvosok, szakdolgozók külföldre távozásának megállítására. Ezért is üdvözölte azt az intézkedést, amely továbbra is biztosítja a nyugdíjas egészségügyi dolgozók foglalkoztatását.

A jelenlegi helyzetről szólva Muth Lajos elmondta, hogy január 1-től fenntartót váltottak, a megyei önkormányzattól a GYEMSZI-hez került a kórház.. Hogy ez jó vagy nem, majd az idő eldönti. Szólt a kapacitáselosztásról, progresszívításról. Ezzel kapcsolatban kijelentette gond, hogy a Dombóvár környéki betegek Kaposvárra és nem Szekszárdra mennek, ugyanakkor a szekszárdi kórházhoz besorolt mohácsi betegek nem jönnek ide. Az intézmény pénzügyi helyzetéről szólva a főigazgató elmondta, hogy 2003-tól folyamatosan alulfinanszírozottak, a pincehelyi kórház működtetése is 50-60 millió forint negatívumot jelent évente.

A cseppet sem rózsás helyzet ellenére a kórház túl van több sikeres pályázaton és projekten. A 3,8 milliárd forintból megvalósuló tömbösítésből 1 milliárdot egészségügyi technikai eszközökre fordítottak. A korszerű, új sürgősségi osztályt szombaton adták át. A pozitívumoknál maradva elmondta, hogy az elmúlt évben több orvos jött a szekszárdi kórházba, mint amennyi távozott. Miután idén hivatalosan is oktató kórházzá nyilvánították a Tolna Megyei Balassa János Kórházat, sok medikus érkezett, nőtt a rezidensek száma, 8 frissen végzett orvos kezdte pályafutását az intézményben. A közmunkaprogram kapcsán dolgozókat vettek fel, akiket ápolási feladatokra képeznek ki.

A főigazgató tisztelgett azon elődök emléke előtt - Babits Mihály Tolna Vármegye főorvosával kezdve a sort - akik sokat tettek a kórházért. Köszönetét nyilvánította ki a kórházért hosszú ideje sokat tévő, kerek évfordulót ünneplő kollégáinak, dr. Szily Ferenc radiológus,  dr. Kelemen Endre és dr. Szarka József  sebészek, dr. Hulin István traumatológus,  dr. Schultz Károly gyermekgyógyász főorvosoknak és dr. Deák György nyugalmazott kórházigazgatónak.

Végezetül kitüntetésekkel, díjakkal ismerték el a legkiválóbb dolgozókat. Batthyány-Strattman díjban részesült dr. Kiss Mihály ideggyógyász főorvos. Az Emberi Erőforrások Minisztere 2012. évi díszoklevelét dr. Bíró Zsuzsanna foglalkoztatás-egészségügyi főorvos, Pro Sanitate-díjat dr. Kutas Mária szocioterápiás és rehabilitációs főorvos kapott.
Miniszteri dicséretben részesültek : Novák Lászlóné ápoló, szocioterápiás és rehabilitációs osztály, Nemesné Izsák Tünde dokumentációs osztályvezető, Palotás Ferencné szakasszisztens, ápoló, tüdőgyógyászati osztály, Szamek Lászlóné pénzügyi osztály.

Főigazgatói Dicséretet kapott a Tudományos Tanács döntése alapján a 35 év alatti orvosok, valamint egyéb diplomások körében kiírt pályázaton I. helyezést elért dr. Melegh Szilvia, a labordiagnosztikai osztály és Hartung István a pszichiátriai osztály munkatársa. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Semmelweis díját Gasz Ildikó a gyermekosztály diplomás ápolója kapta, Balassa-díjat 11-en vettek át.

Főorvosi, adjunktusi kinevezéseket adtak át

Főorvosi kinevezést dr. Gyimesi Tünde röntgen, dr. Nemes Adrienn reumatológia, dr. Szemes László sebészet, dr. Zsigmond Árpád I. sz. belgyógyászat kapott.

Adjunktussá a következőket nevezték ki: dr Dancs Tamás, dr. Galambos Éva, dr. Mozolai László I.belgyógyászat, dr. Karagity Eliza bőrgyógyászat, dr. Kravják András, dr. Oszter Angela PhD patológia, dr. Kuhl Zsuzsanna, dr. Péter István gyermekosztály.

Adjunktussá a következőket nevezték ki: dr Dancs Tamás, dr. Galambos Éva, dr. Mozolai László I.belgyógyászat, dr. Karagity Eliza bőrgyógyászat, dr. Kravják András, dr. Oszter Angela PhD patológia, dr. Kuhl Zsuzsanna, dr. Péter István gyermekosztály. Az ünnepség részt vevői, az első sorban a kitüntetettek, képünkön dr. Kis Ernő, dr. Rausch Ágota és dr. Bíró Zsuzsanna főorvosok (Fotó: Kiss Albert) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!