Közélet

2012.11.30. 09:25

Biztonságot a vízbázisnak

Több, mint ötvenmillió forintot nyert el a Bogyiszló, Fácánkert, Tolna alkotta önkormányzati társulás a három települést ellátó vízbázis biztonságba helyezéséhez szükséges feltárási munkákra. A beruházás várhatóan egy év múlva valósul meg.

Promóció

Közel évi 700 ezer köbméter a kapacitása a tolnai ivóvízbázisnak, amely a város mellett a szomszédos Bogyiszlót és Fácánkertet is ellátja. A vízadó réteg igen sekély mélységben található, így minimális természetes védettséggel rendelkezik. Ezen adottságok miatt a vízbázis sérülékeny. Egy korábbi felmérés, illetve a rendszeres vízvizsgálatok pedig azt jelzik, hogy egyes komponensek alapján (pl. a víz trícium tartalma) már sérültnek is tekinthető. Meg kell tehát akadályozni a vízminőség további romlását, ami megkívánja az új jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő biztonságba helyezést, majd biztonságban tartást.

Ezen cél megvalósítása érdekében nyújtott be támogatási kérelmet az érintett három önkormányzat alkotta társulás. A pályázat sikeres volt. Az Ivóvízbázis-védelem konstrukció – Üzemelő vízbázisok diagnosztikai vizsgálata (A komponens) tárgyú KEOP-2.2.3/A/09-2010-0014 számú projekt 54.537.965 millió forintot nyert. A támogatás 100 százalékos, azaz az önkormányzatoktól nem igényel önerőt.

A vízbázis biztonságba helyezéséhez elengedhetetlenül szükséges az ivóvízbázis területének földtani, vízföldtani adottságainak, valamint a környezet állapotának olyan szintű feltárása és megismerése, hogy a kutak védőövezeti rendszere az érvényes jogszabályban foglalt előírásoknak megfelelően lehatárolható legyen.

A projekt során elvégzik a tolnai vízbázis diagnosztikai vizsgálatait és kidolgozzák a biztonságba helyezéshez szükséges tervet. A megvalósítást az egészségesebb környezet iránti társadalmi igény is alátámasztja. Tolna városa 1986. óta csatornázott ugyan, ám a rákötöttség még korántsem teljes. A csatornázatlanság hatását a szennyező forrás feltárások során ugyancsak vizsgálják majd.

Ami a konkrét munkákat illeti: a fejlesztés során adatbázist készítenek a felhalmozott ismeretanyagról. Sor kerül az előzetes hidrogeológiai védőidom lehatárolásra. Feltárják a szennyező forrásokat, fúrással monitoring rendszert alakítanak ki. Mintákat vesznek a talajból, a vízből, ezeket laborban elemzik. Kiviteli terveket készítenek, elvégzik a geofizikai méréseket. Műszereket telepítenek a vízszint és a vízminőség vizsgálatokhoz. Térinformatikai rendszert hoznak létre a diagnosztikai vizsgálatok eredményeinek megjelenítésére. Végezetül elkészítik a biztonságba helyezési tervet, lehatárolják a védőövezeti rendszert, amit ezután a hatóság hivatalosan kijelöl.

Ezzel javul a tolnai vízbázis környezeti állapota, megakadályozzák az esetleges további romlást, feltárják és megelőzik az emberi tevékenységből származó szennyeződéseket, és végeredményben hosszú távra megőrzik a természetes vízminőséget. 
A projekt megvalósítása már július óta folyamatban van. A vízjogi létesítési engedélyt a napokban kapták meg. A projekt fizikai megvalósítása 2013. november végére várható, a befejezési határidő 2014. február 28.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!