Közélet

2012.11.11. 18:04

Életbe vágó helyrajzi szám

Ötvennél is több szurdikot, 6000 tanyát és másfélezer ott lakót véd a Szőlő-szem mozgalom. Az eredmény kézzel fogható, kevesebb betörés és hatékonyabb gazdálkodás írható a számlájukra.

TEOL/Molnár Ágnes

Jelentősen csökkent a tanyabetörések száma a Szőlő-szem mozgalom életre hívása, vagyis 2008 óta. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a civil szerveződés tagjai munka nélkül maradnának. A város külterületein élők biztonságának, és az ott ingatlannal rendelkezők értékeinek védelme mellett időről-időre új problémák ütik fel a fejüket.

Érdekesség, hogy a Mocsfa-csárdától a Decsi hegyig terjedő rész Európa legnagyobb kültéri összefüggő hegyterülete, mely 52 szurdikot, völgyet illetve mintegy 6000 tanyát foglal magába. Életvitelszerűen pedig 1500-nál is többen élnek errefelé. A mozgalom önkéntes munkájának köszönhetően az elmúlt 4 évben minden völgyrendszernek megtalálták a "fejét", így immáron 52 vezető segíti az adott közösség közbiztonságának fenntartását.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Balogh László, a Szőlő-szem mozgalom vezetője a szervezet többi tagjával, és a hatóságokkal karöltve figyeli a tanyavilágot, őrzi az értékeket (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

A téli szezon közeledtével azonban még nagyobb szükség lesz arra, hogy a gazdák illetve a mozgalom tagjai kiemelt figyelmet szenteljenek azoknak a tanyáknak, melyeknél csak tavasztól őszig tevékenykednek a tulajdonosaik. A legtöbb, és legnagyobb értékű betörések ugyanis ilyenkor történnek, illetve előfordul olyan is, hogy hajléktalanok költöznek be a tanyákba. A bűncselekmények felderítését a nagy hó sokszor ellehetetleníti, így idén a mozgalom ígéretet kapott a szekszárdi önkormányzattól, hogy az összes szurdikban rendszeresen kotortatják majd a havat.

Nem csak a dologban mért értékekre kell azonban kiemelten figyelni a tanyavilágban élőknek. Hatalmas problémát jelent, hogy sok háznál még mindig nincs kitéve a helyrajzi szám, így gond esetén a mentő sem találja meg a bajba jutottat. – Nagyon fontos tehát, hogy ezt mindenki, mielőbb helyezze ki, jól látható helyre – hívja fel a figyelmet Balogh László. A Szőlő-szem mozgalom vezetője továbbá arra is megkérte az érintetteket, hogy próbáljanak meg gondoskodni arról, hogy a csapadékvizet úgy vezessék el, hogy az ne egyből az útra jusson. Ez ugyanis ellehetetleníti a közlekedést, arról nem is beszélve, hogy kátyúkat eredményez. Szintén fontos lenne a vizesárkok rendszeres tisztítása is.

Ugyancsak lényeges betartani, és figyelemmel kísérni a tűzvédelmi előírásokat. Idén ugyanis két tanya égett le felelőtlenség miatt.
Balogh Lászlótól azt is megtudtuk, az elmúlt időben sokat tettek azért, hogy az itt élők illetve gazdálkodók életkörülményei javuljanak. Felszámolták például az illegális hulladéklerakó helyek egy részét, és több utat is megjavítottak. A szeméttartályok kihelyezése pedig kora tavasszal kezdődik. Sajnos a Csötönyi-völgy kivételt képez ez alól, az ottaniak egy része ugyanis még nem egyezett bele a munkálatokba.

Bár a járőrözés kiemelt fontossággal bír a téli hónapokban, a folyamat természetesen az év többi részében sem marad abba. Főleg, hogy a diákok a szünetekben egyre gyakrabban keresik fel azokat a tanyákat, ahol épp nem tartózkodnak a tulajdonosaik. Sajnos nem csak „bandázni”, beszélgetni járnak oda a nem ritkán 13-14 éves gyerekek, találtak már rájuk alkoholos illetve drogos befolyásoltság alatt is. Ezekben az esetekben a mozgalom (akárcsak a betöréseknél) a rendőrséget segítségül hívva jár el. A hatósággal egyébként rendkívül jó és szoros a civil szervezet kapcsolata.

A védelem mellett tájékoztatásból sincs hiány

A Szőlő-szem mozgalom a Zöldtárs Alapítvánnyal karöltve a közeljövőben arról is tájékoztatja majd a tanyatulajdonosokat, hogy hogyan gazdálkodjanak az esővízzel, okulva a 2010-es év történéseiből. A szőlő védelméről, a bor szakszerű kezeléséről, valamint a maradék permetszer és az általa beszennyezett holmik eltávolításának mikéntjéről pedig szóróanyagot kapnak az érintettek. Ők egyébként komposztáló gépet is kölcsönözhetnek az alapítványtól, hogy a zöldhulladékot a lehető legjobban hasznosíthassák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!