Közélet

2012.11.17. 18:01

Életveszélyesek lehetnek a kopott, öreg abroncsok

Napok kérdése, és 7 fok alá csökken az átlaghőmérséklet. Aki még nem tette meg, annak érdemes bejelentkezni egy gumiszervizbe, hogy feltetesse a téli abroncsokat, vagy újat vásároljon. Az árak némileg emelkedett a tavalyihoz képest.

TEOL/Molnár Ágnes

Mindenki ott spórol, ahol tud, sokan sajnos ekképp gondolkodnak a téli gumival kapcsolatban is. Holott az évszaknak megfelelő abroncs nélkül rendkívül veszélyes közlekedni, mint ahogy 5 évnél idősebb gumival is, adta közre az autonavigator.hu oldal az első, nagyszabású téli abroncs tesztjében. A felmérésnek a Hungaroring adott otthont, ahol számtalan gyártó termékét vették górcső alá. A vizsgálat kiterjedt a száraz, nedves és jeges útra is, különböző sebesség mellett.

Elgondolkodtató adat, hogy a teszt során a száraz aszfalton történő megállás tartománya 11,8 és 16,1, míg a nedves úton 15,5 és 20 méter közé esett. A számokból jól látszik, hogy a jobb és a rosszabb minőségű abroncs között mintegy 40 százalékos különbség van. Néhány méteren egy gyalogos élete, vagy épp az utasoké múlhat, de egy koccanás is okozhat igen komoly anyagi kiesést. Még nagyobb a különbség, ha az autós télen is nyári gumival közlekedik.

Tudnivaló, hogy a téligumikat 4 milliméteres profilmélység alatt (ez 50 százalékos kopást jelent) már erősen ajánlott lecserélni, főleg, hogy még azok a gumik is az átlag alatt teljesítettek a teszten, melyek még nem is érték el ezt a szintet. Éppen ezért alaposan érdemes szemügyre venni a használt gumikat mind a "kopottság", mind pedig a koruk szempontjából.
Dombi Zoltán, az egyik szekszárdi gumiszerviz tulajdonosa arra hívta fel a figyelmet, hogy aki használt gumit vásárol, kétszer is ellenőrizze az abroncs gyártási évét, és semmiképp se vegyen 5-6 évnél idősebbet.

Vannak ugyanis olyan kereskedők, akik akár 10 éves használt gumikat is áruba bocsátanak. A gyártás ideje megtalálható az abroncson, az első két szám a készítése hetét, a másik kettő pedig az évet mutatja. Az abroncsok árai néhány százalékkal emelkedtek tavaly óta, a nagyobb méreteknél pedig akár csökkenés is tapasztalható, tudtuk meg a gumiszerviz tulajdonosától. A fő méretekben (175/65/14, 195/65/15 és 205/55/16) már 12 ezer forinttól lehet kapni abroncsokat, persze találni 20 ezer felett is. Akinek szerencséje van, és még nem időszerű az új garnitúra megvásárlása, a szezonváltást 6-8 ezer forintból megússza, már ami a gumicserét illeti.

Dombi Zoltán arra is felhívta az autósok figyelmét, hogy aki esetleg már hetekkel ezelőtt letudta ezt a beavatkozást, mindenképpen vizsgáltassa meg a guminyomást, a változó hőmérséklet ugyanis más értéket eredményezhet. Ezt meg lehet tenni a benzinkutakon is, ám hitelesebbek a műhelyek illetve gumiszervizek. – A nem megfelelő guminyomás komoly galibát is okozhat, az autó jóval később áll meg a kelleténél, és az út- illetve kanyartartása is megváltozik – emelte ki.

A nyári gumi tárolásánál érdemes odafigyelni arra, hogy miként és milyen állapotban pihen a hideg hónapokban. A gumiknál az a legfontosabb szempont, hogy száraz és hűvös helyen legyenek. Szabó József, egy másik szekszárdi gumiszerviz tulajdonosa szerint, ha az abroncs a felnin van, mindegy, hogy egymás tetejére, vagy éppen állítva tesszük le azokat. Utóbbi esetben ajánlott időnként kicsit arrébb forgatni őket. Felni nélkül viszont állítva kell tárolni a gumikat.

Az új címkék segítenek az eligazodásban

November elseje óta az EU abroncscímke is segít a vásárlóknak, hogy össze tudják hasonlítani az egyes gumikat. Ezt vagy az értékesítés helyén, vagy magán a terméken kell elhelyezni, és három fontos tulajdonságot mutat meg: a fogyasztást, a nedves tapadást és a külső zajszintet. Az elsőnél A-től G-ig terjed a skála (az A a legjobb), a második pedig a 80-ról 20-ra történő fékezés fékútjára vonatkozik. Az A és az F minősítés között 18 méter a különbség. A zajszintre vonatkozóan pedig három kategóriát határoztak meg.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!