Közélet

2012.11.23. 13:05

Ha táncol, megszűnik körülötte a világ - fotó!

A tánc mindenekelőtt, majd’ mindenáron. Ez a gondolat vezérli Hahn Jusztinát. Táncolt Pakson a Tűzvirágban, részt vett sok különleges táncprodukcióban, jelenleg a Varidance táncművésze.

Vida Tünde

Sportos családba született, imádja a mozgást, úszott, kosárlabdázott, teniszezett, sőt még focizott is. Lehetett volna akár sportoló is, de Hahn Jusztinát a tánc kerítette hatalmába. Ami a pluszt, a többletet jelenti az a zene. A Bokrétában megtett első lépések után hamar, 10 esztendősen a Tűzvirág Táncegyüttesben „találta magát”. Az ott töltött évek alatt sokat tanult, de végül búcsút mondott a csapatnak és majdnem a táncnak is, de egy lábműtét és persze rengeteg izgalom után maradt az örök szerelem. Fóton, néptánc szakon szerzett hivatásos táncos végzettséget.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hahn Jusztina az elmúlt években a Megasztárban és a Horse Evolution című lovas produkcióban is szerephez jutott
[/caption]
A magyar néptáncot ma is szereti, de más irányba indult el. Az út persze nem egyenes és néha rögös, hiszen nem egyszerű manapság táncművészként megélni, de Jusztina feltett szándéka, hogy megtalálja a módját. Álma, hogy vagy az Experidance-ben, vagy a Presidance-ben táncolhasson, hamar beteljesült. Utóbbiba több száz jelentkező közül választották ki feltehetően annak eredményeként, hogy „él a színpadon”, és elsöprő erővel, lendülettel táncolta, táncolja a legényes, csapásolós táncot.

Ez áll hozzá ma is közel, de akár a zenében, úgy a táncban is mindenevő. Éppen ezért jelenti számára a tökéletes társulatot Vári Bertalan együttese, a Varidance, amely a Presidance-ből kiválva jött létre 2011-ben.

Jusztina az elmúlt években több állami ünnepségen, a Megasztárban, a Richter Flórián nevéhez fűződő Horse Evolution című, lovakkal közös produkcióban is szerephez jutott. Most éppen az íjászat tudományával ismerkednek, mert egy lovas-íjász táncos showba várják őket. Vári Bertalan együttesével tavaly nyáron, Olaszországban egy luxushajón vendégszerepeltek.

A megállapodás egy nyitó esti fellépésre vonatkozott, de a közönség ragaszkodott hozzá, hogy minden este újra bemutassák műsorukat. Ez, a közönség szeretete, visszajelzése, a siker nagyon fontos Jusztina számára. Mint mondja, ahol járnak a Varidance-szel csak jó visszajelzéseket kapnak.

Decemberben több mint tíz előadásuk lesz. Egy Pakson, ahol Jusztina több mint hat éve nem táncolt. Éppen ezért fokozott az izgalom, hiszen tehetséges táncosként tartották számon, nagyon szeretne megfelelni. A Montázs című előadásukkal érkeznek, amit Jusztina nagyon szeret.

Azt is elmondta, hogy bár társai többsége jóval hosszabb ideje profi táncos, nincs megkülönböztetés és rivalizálás sem, nagyon jó, összetartó csapatot alkotnak. Annak, hogy egy ilyen csapat tagja lehet szerinte részben az kellett, hogy eltökélten ragaszkodott elképzeléséhez.

Nem működne persze a dolog, ha nem lenne kitartása, állóképessége és nem örökölt volna ilyen jó géneket. Ezt nem csak a tánctehetségre érti, hanem például arra, hogy annyit ehet, amennyit akar, nem tud elhízni, és arra is, hogy amolyan örök gyerek alkat.

Bár elmúlt 23, általában 18-nak se nézik. Megesik, hogy nem akarják beengedni diszkóba, és ha csak az italpultot nézi, elkérik a személyigazolványát. Nemcsak alkatilag szerencsés, hanem abban is, hogy mindenki büszke rá, támogatja. Igaz ez édesanyjára, édesapjára és testvéreire is.
– Nagyon-nagyon szerencsés vagyok, ilyen családdal könnyű ilyen sikereket elérni – mondja.


A Varidance Társulat modern, egyedi stílust képvisel

– A magyar autentikus néptánc nagyon szép és jó, de nem elégíti ki vágyaimat. Többet szeretnék, mint ahogyan az együttes is nagyon nyitott, a magyar néptánc alapjait sok stílussal ötvözi a koreográfiákban, így modern, egyedi stílussá varázsolja. Berci mindig azt mondja, ha van világzene, akkor ez pedig a világtánc – fogalmaz. – A Varidance a mindenem a tánccal együtt, a társaimmal együtt – hangsúlyozza. Elárulja, hogy ha táncol, számára megszűnik a külvilág, elfelejti a gondokat. – Szerintem nincs ennél jobb – szögezi le. A Varidance-szel december 8-án mutatkoznak be a Csengey Dénes Kulturális Központban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!