Közélet

2012.11.12. 17:03

Három gimnazista sikere

Három Garay gimnazista is előadást tartott Szegeden az Országos Ifjúsági Honismereti Akadémián, nem minden előzmény nélkül, tavaly ugyanis Szekszárdon rendezték az ifjú helytörténészek országos találkozóját.

I. I.

A jól sikerült bemutatkozásra a diákokat dr. Gesztesi Enikő tanár, a gimnázium honismereti körének vezetője készítette fel. A rendezvényről Sparks Jason  11. B osztályos tanuló számolt be:
Hárman abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy idén az iskolánkat és megyénket képviselve korreferátumokat készíthetünk, és azokat prezentáció segítségével be is mutathattuk Szegeden. A referátumok témája egy neves személy példamutató élete volt.

Adorján Boglárka (10.B) Garay János és Tolna megyei kötődése, Kozma Adél (10. B) Garay János irodalmi működése és megítélése címmel tartott korreferátumot. Ezekkel a prezentációkkal szeretett volna iskolánk egy éve újjáalakult honismereti köre megemlékezni Garay Jánosnak, iskolánk névadójának 200. születésnapjáról. Majd az én bemutatóm következett, megyénk egyik legjelentősebb történelmi személyiségének, Ozorai Piponak az életét és tevékenységét feldolgozva.

Már az előkésztés során sokat tanultunk arról, hogyan kell a levéltárban kutatni, a forrásokat megjelölni, elsajátítottuk a lábjegyzetek szakszerű elkészítését, a lényeges információk kiválasztását, egyáltalán egy kutatás dokumentálását. Azonban az élőben prezentált kutatásból is rengeteget lehetett tanulni. Biztos, hogy nagyon sokat fognak segíteni az itt szerzett tapasztalatok a későbbi tanulmányaink során.

A találkozón határon túli tanulók is részt vettek, Felvidékről párkányi; Erdélyből aradi, temesvári, nagyváradi, kolozsvári, valamint a Vajdaságból horgosi diákok nyűgözték le előadásukkal az elnököket, hallgatókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!