Közélet

2012.11.19. 12:42

„Jó szívvel tudok támogatni kormányt úgy is, hogy nem vagyok benne”

Jó szívvel tudok támogatni kormányt úgy is, hogy nem vagyok benne - mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt miniszterelnök, amikor a Tolnai Népújság szerkesztőségében járt. Úgy véli: 2014-ben egy leváltó hangulat elviheti a Fideszt.

Lengyel János

Fotós:

Fotós:

Pártot alapított, erős, meghatározó szerveződést akar, ám nyilatkozatai szerint siker esetén nem vállalna személyesen kormányzati szerepet. Miért?
– Sokat dolgozunk azért, hogy a baloldali demokraták nagy, komoly pártja legyen a Demokratikus Koalíció. Az elmúlt időszak eredményei biztatók. Az ellenzék aktivizálódik, az összefogás sikere már 2014-ben eljöhet. De nem lenne jó, ha egy új miniszterelnök kormányában ott ülne egy korábbi kormányfő. Nem kell ilyen kényelmetlen szituációba keveredni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Gyurcsány Ferenc: megegyeztünk, hogy nem udvarolunk a választóknak, kimondjuk, amit gondolunk (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

Egy éves a koalíció. Hol tart a párt?
– Vannak sikereink. 106 választókerületből 98-ban már dolgoznak a csoportjaink, hétezer tagot számlálunk. Sokan mondják, hogy vidéken szervezettebbek vagyunk, mint bármelyik ellenzéki párt. Ez jó. A Medián legutóbbi felmérése szerint 5 százalékon állunk, ez pedig a parlamenti küszöb.

Mi a céljuk?
– Az, hogy a következő országgyűlési választáson 7-10 százalék közötti eredményt érjünk el, s aztán majd 2018-ra akár a legnagyobbak is lehetünk a baloldalon.

Mi a baj?
– Az, hogy míg engem sokan, addig a Demokratikus Koalíciót kevesebben ismerik. Ma még kevesek tudják, hogy létezik a DK. Számosan azt hiszik, hogy az MSZP egyik politikusa vagyok. Nem egyszerű tudatosítani az emberekkel, hogy vagyunk, hogy létezünk. Sőt, pokolian nehéz.

Mit tudnak tenni?
– Ha lenne sok pénzünk, mondjuk néhány százmillió forintunk, akkor csinálnánk egy országos kampányt. De nincs sok pénzünk, ezért sokat megyünk vidékre, látványos akciókat csinálunk, mint a szeptemberi éhségsztrájk volt. Ilyen lehet még a parlament körüli élőlánc. Ezzel együtt egyértelmű beszéddel kell a választók felé fordulni. Szókimondónak kell lenni akkor is, ha ez sokak fülét bántja...  

A teljes interjút elolvashatja a Tolnai Népújság november 20-i, keddi számában. Kérje ingyenes próbaszámunkat, vagy fizessen elő!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!