Közélet

2012.11.26. 12:08

Megállni nem tud, de lassítani sem könnyű

Amerre csak nézünk, ablakok: fény, fény, fény. Az irodából minden munkaterületre rálátni. A műhelyben a legmodernebb eszközök között virágok, számítógépes munkalap-leolvasó. Ilyen ma egy autószerviz és szalon. Legalábbis Kakasdon.

TEOL/Lengyel János

Mosógép áll a műhely fölött az öltöző előtti szobában. Nem javítani hozták, minden nap kimossák vele a dolgozók olajos ruháját... Hát ne kelljen hazavinni az emeletes házba és betenni a fehérneműt is tisztító gépbe, megoldjuk itt! – mondta Hilcz Ádám, amikor látja rajtam a megfogalmazódó kérdést. Nemcsak ezért más a kakasdi kéthektárnyi autósműszaki mérnökség. Itt minden csupa üveg. Ha nem lenne az a sok, centiméternyi pontossággal beállított autó, az egyszerű halandó azt gondolná, hogy egy kertészetben jár. Az udvar, a környék ugyanis ezt sugallja. Pedig ez a Hilcz Autóház Kakasdon, 610 négyzetméternyi üvegfelülettel.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hilcz Ádám: megbecsüli a dolgozókat, pontosan tudja ki mit tud, és mit szeretne
[/caption]

– Annak idején egy sötét műhelyben kezdtem a munkát szerelőként, időnként azt sem tudtam, milyen évszak van. Por és füst mindenütt. Világítani kellett nappal is – mondta Hilcz Ádám. – Akkor megfogadtam: ha nekem egyszer saját műhelyem lesz, ott körbe-körbe ablakok lesznek, de még az ajtókon is.

Hát így lett. A kakasdi műhelyből kilátni a 6-os útra, és minden fontos helyre. Persze ez fordítva is igaz. Az ügyvezetői  irodából mindent látni. Nem a kamerák, hanem az ablakok miatt. Aki ide hozza javíttatni az autóját, egy kávé vagy üdítő mellől nézheti, mi történik vele a műhelyben. Persze, amikor megkapja a számláját, s beül a tiszta autóba, akkor azt is elmagyarázzák neki, hogy mi miért történt. Ráadásul ha törzsvendég és a többi gépkocsiját is ide hozza, még kedvezményt is kap. Egyre közelebb kerülünk hát a titokhoz.

– Erdész akartam lenni – folytatja a családfő, ezért erdészeti technikumba jelentkeztem, de helyhiány miatt nem vettek fel a 4,5-ös átlagom ellenére. Talán azért mert nem volt protekcióm, s a szüleim sem büszkélkedtek téesz- vagy párttagsággal. Nem adtam fel. A következő évben a sötétvölgyi erdészetben voltam gyakornok, úgy gondoltam, hátha segít ez a felvételi során. Kaptam még ajánlólevelet is, de hiába. Jött a papír: helyhiány miatt....

Attól kezdve másként állt a világ. Levelezőn folytattam a tanulmányaimat, elvégeztem a mezőgazdasági gépszerelő iskolát, autószerelői képesítést szereztem, négy évig jártam szakközépiskolába, gépüzemeltető technikus lettem. A két éves szaktechnikusi iskolát egy év alatt elvégeztem, mert addigra már 10 évet dolgoztam a szakmában. Tanultam Palánkon, Mohácson, Székesfehérváron, Baján – bejártam a környéket. A kakasdi téesznél lettem gépcsoportvezető. Amikor egyesültek a környékbeli téeszek, gépüzemeltetési ágazatvezető voltam egészen 1989-ig a bonyhádi Pannónia téeszben...

A teljes cikket elolvashatja a Tolnai Népújság november 27-i, keddi számában. Kérje ingyenes próbaszámunkat, vagy fizessen elő!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!