Közélet

2012.11.09. 13:57

Megfelelnek a feltételeknek

Másfél éves működése alatt 55 település csatlakozott az Első Magyar Önkormányzati Víziközmű és Közszolgáltatási Társuláshoz.

Ihárosi Ibolya

A Szekszárd által 2011-ben elindított és folyamatosan szervezett önkormányzati vízi-közmű társulás minden feltételnek megfelel, amelyeket a tavalyi év utolsó napján életbe lépett vízi-közmű törvény előír. Az új jogszabály ugyanis komoly kötelezettségeket ró a vízszolgáltatókra, amelyek száma közel 400-ra tehető jelenleg. Az új víziközmű törvény együttműködésre készteti a szolgáltatókat, hiszen 2017. január 1-jétől csak annak lesz működési engedélye, aki eléri a 150 ezer felhasználói egyenértéket, magyarul 150 ezer bekötési számot, valamint 100 százalékban önkormányzati vagy állami tulajdonban van.

Az Első Magyar Önkormányzati Víziközmű és Közszolgáltatási Társuláshoz októberben újonnan csatlakozó településekkel a bekötések száma 175 ezerre nőt. A túlteljesítés is mutatja, hogy sokan felismerték: Szekszárd kezdeményezése követendő példa. Szekszárdnak ilyen társulás megszervezésében már komoly tapasztalatai vannak, hiszen, hasonló módon hozták létre több, mint három éve az azóta is jól működő, 100 önkormányzatot tömörítő Cikói Hulladékgazdálkodási Társulást.

Ugyanakkor a történetnek nem Szekszárd az egyedüli szereplője: hiszen az összes érintett települést a megyeszékhelyhez hasonló jogok illetik meg. A társulás, mint szervezeti forma azért is kedvező az önkormányzatoknak, mert ezzel megtarthatják önrendelkezésüket saját víziközművük felett, befolyással lehetnek annak árképzésére, a víz- és csatorna díjakra valamint annak fejlesztési irányvonalára. A törvényi változások kedvezőek, arra vonatkozóan is, hogy a jelenlegi közszolgáltató cégek nem kell, hogy teljes egészében megszűnjenek, ez a tény pedig további csatlakozásokat eredményezhet.

A vízközmű társulás további előnye, hogy tiszta lappal indult a tulajdonában lévő zártkörű részvénytársaság, az Egyesült Regionális Vízművek Víziközmű és Közszolgáltatási Zrt. A múltra nézve így nincsenek olyan kötelezettségei, amelyek negatívan befolyásolják a működést, a fejlesztéseket, mert ezzel a jelenlegi szolgáltatók kötelezettségei nem fogják terhelni az új társaságot. A működés eddigi másfél éve egyébként senkinek egy fillérjébe sem került, s jövőben is csak olyan terhek várhatók, melyek feltétlenül szükségesek a törvényi minimumnak való megfeleléshez.

Jövőre kizárólag akkreditált cégek vehetnek már csak részt az ivóvíz- és a csatorna-szolgáltatásban. Az akkreditáció legfontosabb feltétele az úgynevezett bekötés-szám, vagy felhasználói egyenérték, amelyet képlet alapján határoznak meg, és amely mindig több a lakosságszámnál. A további előírások közé tartoznak a megfelelő mérnöki végzettséggel rendelkező dolgozók, a műszaki-technikai feltételek valamit az akkreditált laboratóriumok is, amelyekkel a megyében szintén csak a szekszárdi önkormányzati szolgáltató cég rendelkezik.

A Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. üzletpolitikájának legfontosabb szempontja partnerség és az együttműködés. Ezt szeretné a cég a társuláson belül is a jövőben erősíteni. Felajánlva mindazt a felhalmozott szakmai értéket és tudást, amely segít abban, hogy a partner településeken javuljon a víz- és szennyvíz szolgáltatás minősége, hogy valamennyi település megfeleljen a törvényi változásoknak, és a működés során érvényesüljön az adott település lakóinak önrendelkezése és érdeke.

Startra készen áll a társulás részvénytársasága
A Víziközmű Zrt. 2013. június 1-én kezdi meg a víz- és szennyvíz szolgáltatást. A közszolgáltatás folyamatos és zavartalan biztosítása érdekében heti rendszerességgel egyeztetnek a Zrt. vezetői és a közszolgáltatók ügyvezetői, gazdasági és műszaki vezetői. Előkészítés alatt áll az 55 önkormányzattal megkötendő közszolgáltatói szerződések feltételeinek kialakítása, továbbá annak meghatározása, hogy a jelenlegi közszolgáltatók a jövőben megbízási szerződés alapján milyen tevékenységet végeznek a Zrt. számára. A víziközmű vagyon 2013. január 1-től az önkormányzatok tulajdonába kerül, ezért fontos feladat a vagyonátszállással kapcsolatos technikai kérdések lebonyolítása és a vagyonértékelés előkészítése. Ehhez azonban szükséges a víziközmű törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet megjelenése.


 

Címkék#Vizeink
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!