Közélet

2012.11.02. 18:43

Nyitva állnak a hulladékudvarok

Szekszárd, Bátaszék és Szedres után Tolnán is megnyílt a hulladékudvar. Ezekben díjmentesen helyezheti el a lakosság a különválogatott speciális és veszélyes hulladékait is.

Munkatársunktól

Egyre többen keresik fel és használják a hulladékudvarokat. Ez annak is köszönhető, hogy a létesítmények nyitva tartása rugalmas, alkalmazkodik a helyi lakosság igényeihez. Az udvarok léte beépült az emberek hétköznapjaiba, ezért jelentősen csökkent az illegálisan lerakott szemét mennyisége a térségben. A lakosság által termelt veszélyes hulladék túlnyomó többségét kezelni tudják ezek a létesítmények.

Ettől függetlenül sokan először érdeklődnek, mielőtt kivinnék a háztatásukban keletkezett lomokat, anyagokat. Érdemes tudni, hogy az udvarok szakképzett dolgozói várják, sőt össze is írják az ügyfelek észrevételeit, javaslatait. Igényként merült fel például az átépítések, építkezések során keletkező hullámpala, hőszigetelő gyapot, hungarocell, fa ajtó és ablakkeret, síküveg vagy éppen az injekciós tűt és textil hulladék átvételére is. Az ezekre jogosító engedélyek módosítása folyamatban van.

Építési törmelék éves szinten 2 köbméter szállítható be térítés mentesen, autógumiból évente 4 darab, a nem veszélyes kategóriába tartozó elektromos készülékekből (pl. kávéfőző, mosógép, porszívó) összesen 100 kilogramm érkezhet családonként.

A veszélyes hulladékokra vonatkozó mennyiségi korlátok is igen kedvezőek: veszélyes anyagokat tartalmazó elektromos berendezésekből (hűtő, monitor, vezetékes és mobil telefonok gáztűzhely) szintén 100 kiló vihető be, fénycsövekből (lázmérő, energiatakarékos izzó, vérnyomásmérő) 10 kiló, elemekből, akkumulátorokból 25 kiló ,  növényvédő-szerekből éves szinten 5 kilogramm. 

A tolnai átadó ünnepségen jelentette be Artim Andrásné, Alisca Terra Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója, hogy a jövőben a jó állapotban lévő bútorokat nem a lerakóra szállítják, hanem később kidolgozandó módon rászorulóknak adják át.

Magyarországon évente három Gellért-hegynyi hulladék keletkezik. Ennek a mennyiségnek megközelítőleg negyven százalékát lehetne újrahasznosítani a szelektív gyűjtést követően, harminc százalékát pedig komposztálni lehetne. Így csak a fennmaradó harminc százalékot kellene a hulladéklerakókban ártalmatlanítani.

Szelektív hulladékgyűjtés, amikor a háztartásokban keletkező, feleslegessé vált, de hasznosítható anyagokat (papír, műanyag, üveg, fém, italos karton, zöld hulladék, stb.) külön gyűjtik, és megfelelő módon adják tovább hasznosításra, ipari feldolgozásra. Ennek a folyamatnak fontos részei a szelektív gyűjtőszigetek, amelyek az Alisca Terra Kft. szolgáltatási területén 2009 óta állnak a lakosság rendelkezésére. A szelektív gyűjtés másik eleme a hulladék szelektív elhelyezése a lakossági hulladékgyűjtő udvarokban.

Ezek szolgáltatásai térítésmentesek a helyi, lakossági eredetű és meghatározott mennyiségű hulladékra vonatkozóan. A helyben lakást érvényes lakcím kártya felmutatásával kell igazolni, és érvényes közszolgáltatói szerződéssel kell rendelkezni.

A hulladékudvar feladata: a lakosság által beszállított, szelektíven elkülönített, újrahasznosításra szánt hulladék begyűjtése és a veszélyes hulladék előkezeléséig azok átmeneti tárolása. A telepen dolgozók pontos nyilvántartást vezetnek minden nap a beszállító lakosok számáról,  a beérkezett hulladék fajtájáról és mennyiségéről. Gondoskodnak arról, hogy a telepre behozott hulladék fajtánként, a megfelelő gyűjtőedénybe kerüljenek. Ez vonatkozik az újrahasznosítható és a veszélyes hulladékra egyaránt, amelyet elszállításukig a rájuk vonatkozó előírásoknak megfelelően tárolnak a telepen.

A hulladékudvar szakemberei segítenek az ügyfeleknek abban, hogy a beszállított, majd lemért hulladékot a megfelelő gyűjtőedénybe rakják. A lakosság korlátlan mennyiségben szállíthat be mindenféle újrahasznosítható, csomagolási  műagyag, papír, üveg, fém hulladékot, lomot, zöld hulladékot és étolajat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!