Közélet

2012.11.22. 19:33

Új padtársat kaptak egy órára a bonyhádi diákok

Kutyás bemutatót tartott a szekszárdi Csiga-Biga mozgás- és képességfejlesztő Alapítvány a BONI Vörösmarty Mihály Általános Iskolában.

Vizin B.

– Nekünk is ilyen kutyusunk van otthon, nagyon szeretem, még pacsit is tud adni! – mesélte büszkén társainak a BONI Vörösmarty Mihály Általános Iskola egyik elsős diákja. A lurkó azután mondta mindezt, hogy Töttősiné Törő Anita bevezette az intézmény folyosójára Felhőt, a két éves golden retrievert.

A szekszárdi Csiga-Biga mozgás- és képességfejlesztő Alapítvány munkatársa bemutató órára érkezett a bonyhádi iskolába. Először a pedagógusoknak adott tájékoztatót a kutyás terápia lényegéről, jótékony hatásairól, utána pedig a lelkes kisdiákoknak tartott bemutatót Felhő segítségével.

Töttősiné Törő Anita elmondta, 2010-től foglalkoznak állatasszisztált-terápiával, jelenleg hat, minden szükséges vizsgával rendelkező kutyussal dolgoznak. A gyógypedagógus, habilitációs kutyakiképző hozzátette, már a kisgyerekek korai fejlesztésében is használják ezt a módszert, de fogyatékkal élő felnőttekhez, vagy éppen speciális óvodába, általános iskolába is járnak a négylábúakkal.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nagy sikere volt Felhő kutyának a kisdiákok körében Fotó: G. K.
[/caption]
Sőt, gyermekkönyvtári- és múzeumpedagógiai programot is kidolgoztak, amelyek ugyancsak egyre népszerűbbek. Képesség- és mozgásfejlesztést végeznek, játékos foglalkozásokat tartanak, de a természet- és állatvédelem is hangsúlyos szerepet kap az óráikon.

– Ebben az esetben a kutya egy nagyon jó motiváló „eszköz”. Ha a térben történő tájékozódás fejlesztése a téma, akkor a kutyust felvezetjük a padra, és arra kérjük a gyerekeket, hogy álljanak mögé, elé, és közben mondják hangosan, hogy a négylábú éppen mit csinál – ragadott ki egy példát Töttősiné Törő Anita.

– Minden olyan lehetőségre nyitott intézményünk, amellyel a tanulók és a pedagógusok ismereteit bővíthetjük, így esett a választásunk a kutyás terápiára is – tette hozzá Takács Lászlóné, a Vörösmarty iskola megbízott igazgatója. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!