Közélet

2013.04.23. 13:12

Beoltották a gesztenyefákat

Negyedik éve oltják a medinai vadgesztenyefákat az aknázómoly lárvái ellen. A permetezés helyett alkalmazott viszonylag új eljárás hatásosnak bizonyult.

TEOL/S.K.

A vadgesztenyefák lassú pusztulását okozzák a Magyarországon 1993-ban megjelent és nagyon gyorsan terjedő vadgesztenyelevél-aknázómolyok lárvái. A hernyók rágása nyomán már nyáron megbarnul a fák levele, a korai lombvesztés miatt pedig a növények évről évre gyengébbek lesznek. Tolna megyében, így Medinán sem ismeretlen ez a jelenség. A Sió menti kis falu Hőskertjében a sétány mentén levő gesztenyefákat is megtámadták ezek a kártevők.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Injektorokat ütnek a fák törzsének tövébe, így juttatják be a hatóanyagot. A furatok ütötte sebek néhány hónap alatt begyógyulnak (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]Az önkormányzat néhány éve felvette a kapcsolatot egy olyan céggel, amely új eljárást dolgozott ki az aknázómoly lárvája ellen. Ennek lényege, hogy permetezés helyett a növényvédő-szert injektálással a fa belsejébe préselik. A hatóanyag bekerülve a fa keringési rendszerébe eljut a levelekbe is, és elpusztítja a lárvákat. A kezelés optimális ideje a rügypattanástól május közepéig tart.

Vén Attila, Medina polgármestere elmondta, hogy immár negyedik alkalommal oltatták be a vadgesztenyefákat. Az idei kezelést vasárnap végezték a szakemberek a Hőskertben, illetve a medinai kiskastély parkjában. A faluvezető közölte: az immár több éves tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a módszer hatásos.

A hernyóknak legjobban a fehérvirágú
ízlik, egy szezonban háromszor is károsítanak

A vadgesztenye aknázómoly három nemzedéke is károsít egy szezonban. Az áttelelés után az első generáció április végén, május elején rajzik és rak petét. A második nemzedék lepkéi júniusban, a harmadiké pedig július-augusztusban jelennek meg. A moly a talajra hullott levelekben báb alakban telel át.

A molyok elleni egyik védekezési lehetőség a lehullott levelek, köztük a bábok összeszedése, megsemmisítése. A növényvédő-szereket hagyományosan permetezéssel lehet kijuttatni, az injektálással viszont a nagyon magas, idős, permetezőgéppel megközelíthetetlen fák kezelése is megoldható. Az aknázómoly főként a fehérvirágú vadgesztenyét károsítja, ezért a szakemberek inkább rokon fajok (hússzínű vadgesztenye, sárga vadgesztenye, pirosló vadgesztenye) telepítését ajánlják.

Címkék#medina
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!