Közélet

2013.04.23. 17:25

Fél éve keresik a város alpolgármesterét

Hónapok óta nem jut egyezségre a dombóvári képviselő-testület a megüresedett alpolgármesteri tisztség betöltéséről. Személyi javaslatot a polgármester tehet, a döntéshez azonban minősített többség kellene.

TEOL/Hanol Erzsébet

Több mint féléve nincs a városnak alpolgármestere – Kerényi Zsolt tavaly szeptember 27-én mondott le a tisztségről, miután Szabó Loránd polgármester összeférhetetlenségi ügyében lezárult a jogi vita –, holott az önkormányzati törvény a polgármester helyettesítése, munkájának segítése miatt kötelezővé teszi a meglétét. – Az alpolgármester az önkormányzati működés folyamatosságának és zökkenőmentességének egyik garanciája – fogalmazott dr. Baksa Csaba, a Tolna Megyei Kormányhivatal igazgatója.

A kormányhivatal mérlegel az ügyben

A szakember arról tájékoztatta lapunkat, hogy a kormányhivatal mérlegeli annak lehetőségét, hogy mely törvényességi felügyeleti eszközével tudná elősegíteni a kötelezettség teljesítését. Kerényi Zsolt lemondása óta ugyanis az alpolgármester választás szinte minden hónapban a képviselő-testület elé került, de hiába. Az önkormányzati törvény előírásai szerint a képviselő-testület a polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel választ alpolgármestert, legalább egyet a saját tagjai közül. Dr. Baksa Csaba arra is kitért, hogy a jogszabályi keretek lehetővé teszik több alpolgármester kinevezését, illetve arra is van mód, hogy „külső személyt”, vagyis nem képviselő-testületi tagot is megválasszanak. A képviselők legközelebb a csütörtöki testületi-ülésen futhatnak neki a döntés meghozatalának.

Az egyik javasol, a másik elutasít

– Az alpolgármester azért van, hogy segítsen. Azért nem fogok jobboldali embert javasolni, hogy csak ármánykodjon ellenem – mondta Szabó Loránd. A városvezető ugyanakkor azt is elképzelhetőnek tartaná, hogy három alpolgármestere legyen Dombóvárnak: egy jobboldali személy a képviselő-testületen belülről, egy szintén jobboldali külsős, valamint az általa javasolt személy. Ez pedig Kiss Béla szocialista képviselő, akit akadályoztatása esetén egyébként is meg szokott bízni a polgármester. Szabó Loránd emellett azon a véleményen van, hogy őt abban az esetben kérhetnék számon, ha kísérletet sem tenne az alpolgármesteri poszt betöltetésére.

Nagy Roland, a Fidesz helyi képviselőcsoportjának vezetője szerint a polgármester nem is tud mást tenni, minthogy újra és újra a testület elé viszi a témát, de amíg Kiss Béla a jelölt, addig eldöntetlen marad a kérdés. A frakcióvezető kiemelte, hogy a testület összetétele nem indokolja, hogy a két tagú szocialista frakcióból válasszanak alpolgármestert, és emellett alkalmatlannak is tartják a képviselőt a feladatra. A három alpolgármester ötletét sem tudják támogatni, főleg nem a jelen költségvetési feltételek mellett. Nagy Roland azt is hozzátette, hogy van jelöltjük, ám a kiléte nem publikus, és hiába is lenne az, nincs javaslattételi joguk.

A lemondás óta hatszor került elő a kérdés

A jogszabályi kötelezettségnek való megfelelés érdekében a dombóvári képviselő-testület először október 18-i ülésén tárgyalta a „Társadalmi megbízatású alpolgármester választása és juttatásainak megállapítása” című napirendi pontot, de a grémium nem fogadta el Kiss Béla alpolgármesterré választását. Ezt követően november 29-én szerepelt a napirendi pontok között a téma, de az ülés határozatképtelenné válása meghiúsította a döntést. A december 14-i és a január 31-i üléseken ismét kísérletet tettek az alpolgármester választásra, de a határozat meghozatalát mindkét esetben elnapolta a testület. Legutóbb február 14-én és február 28-án került terítékre a kérdés, de a titkos szavazáson a Szabó Loránd által javasolt Kiss Béla ekkor sem kapott bizalmat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!