Közélet

2013.04.15. 17:17

Minden gyereknek van helye

Tolna megyében nem volt túljelentkezés egyetlen általános iskolában sem. Ez azonban az óvónőknek is köszönhető, hiszen hiába az új rendelkezés, a tankötelezettek közül viszonylag sokan maradnak még az oviban. Az igazgatók többsége sok településen annak is örül, ha nem csökken a gyermekek száma.

TEOL/Mauthner Ilona

Fotós:

Az idei évtől számos változás lépett életbe a beiskolázással kapcsolatosan. Újítás – vagy inkább visszatérés a régen megszokotthoz –, hogy ismét augusztus 31-e lett a határnap. Azok a gyerekek válnak tankötelessé, akik augusztus 31-e előtt betöltik a 6. életévüket. Azzal, hogy valaki tankötelessé válik, nem lesz automatikusan iskolaérett is. Eddig a szülő döntött, hogy a gyerek maradjon még egy évet az oviba, mostantól viszont az óvoda vezetője.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Idén az óvónénik döntöttek arról, elég érett-e a gyerek ahhoz, hogy elkezdje az első osztályt: azaz képes-e hosszan figyelni, egyhelyben ülni
[/caption]A szekszárdi Gyermeklánc óvodához több tagintézmény is tartozik, Mosonyi Pálné igazgató elmondta, az iskolaérett ovisok közül 75-en már beiratkoztak valamelyik iskolába és 28-an maradnak még egy évet. A  Kindergarten oviban 74-en mennek iskolába és 26-an maradnak, mondta Simon Attiláné vezető óvónő. Mindkét helyen a múlt évihez hasonló volt az arány.

Simon Attiláné szerint nem volt könnyű a jogszabályt értelmezni, ezért állásfoglalást is kértek több kérdésben is a minisztériumtól. Mosonyi Pálné elmondta, a nevelési tanácsadó is besegített a munkájukba, és ha kellett, fejlesztő pedagógussal is konzultáltak.

A kérdés az volt, hogy a gyermek nemcsak értelmileg, de érzelmileg is felkészült-e az iskolára. Az óvónők abban is segítették a szülőket, hogy a kisgyermek képességeinek megfelelő iskolát javasoltak, például van, ahol két tanító is tanít egyszerre, az egyikük feladata a felzárkóztatás.

Tolna megyében egyetlen iskolából sem küldték el a szülőket azzal, hogy ott nincs hely, vidéken olyan település is van, ahol szeptemberben kettő elsős kezdi majd el a tanulást. A szülők elsősorban nem attól tartottak, hogy veszik fel a gyereket a választott iskolába, inkább az okozott izgalmat, az áhított tagozatos osztályba kerül-e a csemete.

A teljes cikket elolvashatja a Tolnai Népújság április 16-i, keddi számában. Keresse az újságárusoknál.
Kérje ingyenes próbaszámunkat itt! vagy Fizessen elő lapunkra itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!