Közélet

2013.06.29. 19:51

A Liszt Ferenc térre költözik júliusban a szekszárdi piac

Költözik a szekszárdi piac. Az árusok az elkövetkező hét-kilenc hónapban a Liszt Ferenc téren kínálják portékájukat a jelenlegi piac felújítása július végén, augusztus elején kezdődik.

Budavári Kata

„Szép a tököm, jó a tököm, friss a tököm.” Józsa Bálint egy szép, júniusvégi napon ezekkel a szavakkal kínálta portékáját a szekszárdi piacon. El is fogyott az összes tök. A bogyiszlói őstermelőtől és rajta kívül többektől azt kérdeztük, mit szól ahhoz, hogy a szekszárdi piacot felújítják, illetve, hogy emiatt az  ideiglenesen a Liszt Ferenc térre költözik.

– A laktanyánál sokkal jobb helynek tartom. És örülök, hogy a megyeszékhely végre ad valamit a piacra járóknak, illetve az itt dolgozóknak azzal, hogy fedetté teszi azt. Sok kisebb településen is átalakították már a piacot, Szekszárd, régóta adós volt ezzel – mondja. Hozzáteszi: akkor derül majd ki igazán, milyen jó, hogy a város belevágott a felújításba, amikor esős időben nem szúrják ki az emberek egymás szemét az esernyőkkel.

Józsa Bálint véleményét Szilágyi Péter is osztja. A kolbászt, szalámit és más disznóságokat árusító fiatalember szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy a költözés miatt egy időre kevesebb lesz a vásárló. Volt aki úgy tudja, a szűkösebb hely miatt kevesebb lesz az asztal. Horváth István polgármester viszont elmondta, maga a hely most sem lesz kisebb, a terület kiválasztásánál ez is szempont volt.

Mint ahogy az is, hogy szilárd burkolat borítsa, a közelben legyen nyilvános illemhely, megfelelő közmű csatlakozással bírjon. És nem utolsó sorban az is a kívánalmak között szerepelt, hogy az ideiglenes piac a központban legyen, könnyen megközelíthető helyen. – Kereskedelmi szempontból bejáratott területről van szó, hiszen nem egyszer volt már itt karácsonyi vásár – teszi még hozzá a településvezető.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Napernyő napernyő hátán. Most csak így lehet védekezni az időjárás hóbortjai ellen a szekszárdi piacon (fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

A fedett árusítóhely hét-kilenc hónap alatt készül el, a felújítás július végén, augusztus elején kezdődik. Azért ekkor, mert ez az átalakítás igazodik a Béla tér rekonstrukciós munkáinak befejezéséhez. Ez pedig a húsvét környéki téli időjárás és a rengeteg eső miatt július közepére, végére várható. A vásárlók és az árusok közül többen kíváncsiak voltak arra, hogy lesz-e elég parkolóhely. Horváth István elmondta, a jelenleginél mindenképpen több lesz, egy kisebb parkolóház is épül itt. Maga az őstermelői piac az eddigi 1200 négyzetméter helyett 1700 négyzetméter lesz.

Befoltozták a kátyúkat a Liszt téren

Ahhoz, hogy a piac a Liszt Ferenc térre költözhessen, a szükséges engedélyek beszerzése mellett a nyaktörő kátyúkat is be kellett foltozni. Száznegyven négyzetméteren dolgoztak be a lyukakba mészkőzúzalékos anyagot. Ez a fajta aszfalt most sötétszürke, de egy-két hónap alatt kifakul, így nem lesz feltűnő a foltozás. A város erre a munkára önerőből 1,2 millió forintot fordított. Horváth István polgármester elmondta, ez most ugyan ideiglenes megoldás, de amint elkészült a fedett piac, a Liszt Ferenc- és a Kiskorzó teret is felújíttatja az önkormányzat, és ezzel véget ér a belváros rehabilitációja.

A Német Színház mögötti terület nem alkalmas

Volt, aki úgy tudta, a Német Színház mögötti területre költözik a piac ideiglenesen. A terület azonban azért nem megfelelő, mert nem mindenhol borítja szilárd burkolat, messze van a nyilvános illemhely, nehézkesebb a közművekre kapcsolódni, mint a Liszt Ferenc téren. Nem is beszélve arról, hogy itt lehet parkolni, míg a Liszt téren nem. Egyszóval ez a tér csupán egyetlen ok miatt jöhetett volna számításba: azért, mert a belvárosban van. Csakhogy ez önmagában nem elég.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!