Közélet

2013.07.07. 11:39

A Gemencbe bringáznának

A megyeszékhely és a Gemenc közötti biztonságos kerékpáros közlekedést tűzte ki céljául a Zöldtárs Környezetvédelmi Alapítvány és a Szekszárdi Klímakör. A megvalósítás a turisztikát is szolgálná.

TEOL/Hanol Erzsébet

A kerékpáros turizmus vérkeringésébe szeretné bekapcsolni a megyeszékhelyet a Zöldtárs Környezetvédelmi Alapítvány és a Szekszárdi Klímakör. A két szervezet – amely egyébként évek óta közösen szervezi a Mobilitás Heti kerékpártúrákat – a Klímakör Közlekedési munkacsoportjának legutóbbi ülésén meghívott vendégekkel egyeztetett arról, miként lehetne biztonságosabbá tenni a Gemencbe kerekezést. Ez ugyanis feltétele a további terveknek.

Baka György a Zöldtárs Környezetvédelmi Alapítvány elnökeként és mint sokat tapasztalt kerékpáros elmondta, nem szívesen teker az ártéri erdőhöz vezető Keselyűsi úton, ugyanis amellett, hogy az út széle tele van kátyúval, még a forgalom sem elhanyagolható, így pedig rendkívül veszélyes a biciklisek számára. Erre szeretnének megoldást találni.

Tervek már régóta vannak
A törekvés nem új keletű, hiszen a Szekszárdi Klímakör Közlekedési munkacsoportja a témában már két évvel ezelőtt is tartott egyeztetést. Azon képviseltette magát a Magyar Kerékpár Szövetség, meghívtak tervezőket és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakembereit. Még korábban pedig, 2004-ben a Szekszárd és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás megbízásából a Tolna Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány készíttetett egy építési engedélyeztetési tervet.

Számításaik szerint közel nettó 300 millió forintba került volna a Szekszárd és Gemenc közötti kerékpárút megépítése, és ez az összeg mostanra még nagyobbra rúgna, így csak pályázati támogatással lehetne megvalósítani az elképzelést. Holott az egyik legkézenfekvőbb megoldás ez lenne. Másik lehetőségként a Keselyűsi út biztonságosabbá tétele merült fel. Ehhez egyrészt az kéne, hogy az úthibákat kijavítsák, illetve az autósok számára sebesség korlátozást írjanak elő.

A turisztika is profitálna
A megbeszélésen jelen voltak a Gemenc Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. részéről is, és mint mondták az erdei kisvasúton szállítható kerékpár, így az általuk nyújtott szolgáltatással is összecseng a bringások célkitűzése. Ám más turisztikai lehetőségek is rejtőznek a biciklis közlekedés fejlesztésében. A Duna Bács-Kiskun megyei oldalán, a töltésen húzódó kerékpárút része az Európai Kerékpárút Hálózat Magyarországi szakaszának. Baka György elmondta, hogy több alkalommal találkozott azon a részen külföldiekkel, illetve hazai turistákkal, akikre akár Szekszárd is építhetne.

Hiszen a kerékpárútról lekanyarodva, a pont tíz éve át adott Szent László-hídon a megyeszékhely felé is vehetnék az irányt. Az alapítványi elnök ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a borászokkal is szeretnének összefogni, az ő érdeküket is szolgálná a fejlesztés. Nőhetne a vendégéjszakák száma, illetve a kerekesek egy borkóstolót követően indulhatnának másnap tovább.
Az alapítvány heteken belül felveszi a kapcsolatot a Közúttal is, hogy a lehetőségekről tárgyaljanak, és Baka György szerint szeptemberre derül ki, mik a következő lépések.

A Duna mentén halad az EuroVelo
Az EuroVelo, vagyis az Európai Kerékpárpárút Hálózat az európai kerékpárszövetség terve 12 hosszútávú, az egész kontinenst átszelő kerékpárút kialakítására. Az elképzelések szerint a teljes hossz 60 ezer kilométer lenne, ebből 20 ezer kilométer már elkészült. Az EuroVelo 6 magyarországi szakasza a német, osztrák, szlovák Duna menti útvonal folytatása. Az út Rajkától a Szigetközön át vezet, majd a kisalföldi részen eltávolodik a Dunától és Esztergomtól ismét a folyó parton vezet végig Budapestig. A főváros után a Csepel-sziget kisforgalmú útjain lehet eltekerni Tassig, aztán a Duna bal partján közutakon Fajszig, és onnan a gátakon kerekezve Baján át Mohácsig. A kerékpárút 457 kilométeren keresztül vezet át Magyarországon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!