Közélet

2013.07.10. 20:05

A könnyűnek hitt külföldi élet is kemény lehet

A friss szakmával, diplomával rendelkező fiatalok nehezen élik meg az iskola utáni létet, pláne, ha nem találnak munkát.

Vizin Balázs

– Nem számoltam össze, de 30 helyre biztosan elküldtem az önéletrajzomat, ahogy készhez vettem a diplomámat néhány hete. Választ csak néhány címről kaptam ez idáig, de azok tartalma megegyezett: köszönték az érdeklődésemet, de sajnos nincsen szabad hely náluk – mesélte elkeseredve Boglárka. A fiatal lány informatikai végzettséget szerzett, abban bízott, hogy nem lesz gondja az elhelyezkedéssel. Azt is megosztotta velünk, addig, amíg nem talál a végzettségének megfelelő állást alkalmi munkákból igyekszik megélni.

Otthon lakik a szüleivel, de azt nem várja el tőlük – az édesapja rokkantnyugdíjas, az édesanyja pedig egy boltban alkalmazott – hogy ők tartsák el, és finanszírozzák a nyaralását. Ezért mint mondta, minden adódó lehetőséget kihasznál, amivel pénzt tud keresni, jövő héten például barackot fog szedni. – Ódzkodom a gondolattól, de ha őszig nem tudok elhelyezkedni, kénytelen leszek külföldi lehetőségek után nézni – fűzte hozzá Boglárka.

Hasznos tippek az álláskereséshez

A munkahely keresése ne merüljön ki az álláshirdetések böngészésében és a munkaügyi központnál való bejelentkezésben. Érdemes a meglévő kapcsolatrendszert mozgósítani. Erre nemcsak a közösségi oldalak alkalmasak. Célszerű felkeresni a rég nem látott barátokat, rokonokat, és amellett, hogy egy jót beszélget velük a fiatal, elmondhatja, hogy éppen állást keres, milyen végzettséget szerzett. A leggyakrabban a kapcsolatok révén lehet munkahelyet találni. De hasznos lehet elküldeni az önéletrajzot olyan cégekhez, amelyek a képesítésnek megfelelő munkakörökben alkalmaznak embereket.

Munkaszerződés nélkül semmit!

Amennyire csábítóan hangzanak a külföldön kínált jövedelmek, annyi buktatója lehet egy idegen országban munkát vállalni. Aki elhatározta, hogy másutt próbál szerencsét, nem árt, ha előtte alaposan „leinformálja” az adott helyet, vagy akár a leendő munkáltatóját – az internet erre remek eszköz. A világhálón mindezek mellett praktikus tanácsokat is olvashat a fiatal. Például azt, hogy a munkaszerződést – aminek írásos meglétéhez mindenképpen ragaszkodjon – tüzetesen olvassa át, átvételéig ne álljon be dolgozni, még ha ezt is kérik tőle a vezetői.

Nemcsak a képzettség fontos

– Tolna megyében a májusi zárónapon 13 006 álláskeresőt tartottunk nyilván, ezen belül a pályakezdők száma 1745-öt tett ki – tudtuk meg Szűcsné dr. Füredi Szilviától, a kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatójától. Hozzátette, a legtöbb sikeres közvetítés a gyártósori összeszerelő, a kőműves, a bolti eladó és a fafeldolgozó gépkezelő munkakörökben történt. Az elhelyezkedési esélyeknél nemcsak a képesítés szakiránya, hanem az egyéb emberi tényezők, mint a rugalmasság, a sokoldalúság és a munkához való hozzáállás is jelentős befolyásoló tényező.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!