Közélet

2013.07.07. 18:30

A tojás és a hús a legveszélyesebb

Leginkább a tojás és a hús veszélyes a nagy melegben. A tejtermékek ízében könnyebb felfedezni, hogy az étel már megromlott.

TEOL/V.M.

Fotós: Petõfi Népe

A tojás a szalmonella fertőzés leggyakoribb közvetítője, ezért minden évszakban, de a nyári időszakban különösen ügyelni kell az olyan ételekre, melyek a tojást nyersen tartalmazzák, például a madártej, a krémes, a gyümölcshabok. A nyershús is nagyon hamar romlik, különösen a darálthús. A szétroncsolt nagy felületen villámgyorsan szaporodnak el a kórokozók. A tésztás, tejfölös ételeket sem szabad tárolni, elkészítés után a lehető leghamarabb el kell őket fogyasztani.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A tojásos ételekre ügyeljünk
[/caption]Minden óvintézkedés ellenére előfordulhat megbetegedés. A gyomorrontás, ételmérgezés tünetei a rendkívül rossz közérzet mellett a hányás, hasmenés és a láz. Ezek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de hosszabb lappangási idő is előfordulhat. Mivel megnő a kiszáradás veszélye, tanácsos azonnal orvoshoz fordulni.

A romlott étel mellett a szezon másik igen veszélyes betegsége a gombamérgezés. Dr. Németh Lídia, a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének megyei tisztifőorvosa a Tolna megyei ételmérgezésekről, ételfertőzésekről az alábbi tájékoztatót adta:

– Az elmúlt három évben, 2011. január 1-től napjainkig három esetben érkezett bejelentés a megye területén előforduló élelmiszer eredetű megbetegedésről, mindhárom alkalommal gombamérgezés okozta a rosszulléteket. 2011-ben egy, 2012-ben kettő esetben értesítette a népegészségügyi hatóságot kórház ilyen jellegű mérgezésről, az idei évben ezidáig még nem jelentettek ételmérgezést, ételfertőzést.

A mérgezéseket okozó vadon termett, saját szedésű, magánháztartásban elkészített és elfogyasztott gombafaj két esetben volt világító tölcsérgomba (Omphalotus olearius), mely hánytató hatású, de szerencsére mérgezése többnyire nem súlyos. Rövid lappangási idő után heves tüneteket okoz, kezdetben émelygéssel, később hányással, hasmenéssel. Gyakran összetévesztik az ehető sárga rókagombával.

Gombamérgezésről érkezett még bejelentés gyűrűs tuskógomba (Armillaria mellea) fogyasztása miatt. Ez ehető, árusítható fajta, de ajánlott vele vigyázni, mivel nyersen vagy nem megfelelően hőkezelve mérgező, fogyasztás előtt legalább 30 percen át főzni kell.

Megfelelő hűtés ajánlott

Nyáron ajánlott a kora reggeli órákban bevásárolni, amikor még nincs nagy forróság. Fokozatosan ügyelni kell, hogy olyan üzletben vásároljunk, ahol megfelelően hűtik az árut. Még a szokottnál is nagyobb figyelemmel kell ellenőrizni, hogy nem járt-e le az egyes élelmiszerek fogyaszthatósági ideje. Autós bevásárlás esetén praktikus megoldás a csomagtartóban egy hűtőtáskát elhelyezni, és vásárlás után azonnal beletenni a gyorsan romló élelmiszereket. Ha pedig külföldre utazik a család, feltétlenül utána kell nézni, hogy az adott országban ajánlott-e a vezetékes ivóvíz fogyasztása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!