Közélet

2013.07.30. 19:24

Csillapodtak a buszmenetrend miatti indulatok

Csillapodtak az indulatok a július 1-én életbe lépett új autóbusz menetrend miatt. Az utasoktól a Gemenc Volánhoz sok észrevétel érkezett, melyek egy részét szeptembertől figyelembe is veszik.

Mauthner Ilona

Csillapodtak a július 1-én életbe lépett új autóbusz-menetrend miatt felcsapó indulatok. Az utasoktól a Volán társaságokhoz sok észrevétel érkezett, melyek egy részét figyelembe is veszik. Miszler Miklós, a Gemenc Volán Zrt. személyforgalmi üzletág-igazgatója elmondta, egy menetrendi csoport foglalkozik a módosítási javaslatokkal, melyek feldolgozása folyamatban van, és várhatóan szeptember 1-től vezetik be a változásokat. Mint megírtuk, országos koncepció alapján szervezték át a közlekedést. A hónap elején nagy volt a felháborodás, ami részben a kellő mértékű tájékozottság és tájékoztatás hiányának volt betudható.

A napokban Budapestről érkezett Szekszárdra olvasónk, az esti órákban ért a busza a végállomásra. Meglepetten tapasztalta, hogy a járat az elkerülő úton, egyből a pályaudvarra ment, kikerülve a városközpontot. Azt mondta, az utasok között többen is meglepődtek, és kénytelenek voltak gyorsan telefonon hívni a családjukat, hogy valaki jöjjön értük, hiszen az állomásról hosszabb idő hazagyalogolni. Pedig a változás július 1-től van érvényben. Mint beszámoltunk róla, az autóbuszjáratok menetrendje akkortól megváltozott. Miszler Miklós, a Gemenc Volán Zrt. személyforgalmi üzletág-igazgatója akkor elmondta, országos koncepció, hogy a közlekedést átszervezték, így megszűntek a párhuzamos járatok. Ezt követően sok panasz, reklamáció érkezett az új menetrend miatt. Az igazgató akkor ígéretet tett arra, hogy az utasok panaszait meghallgatják, összegyűjtik.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A bátaszéki Rohmann Zsóka a szekszárdi autóbusz állomáson. Összegyűjtötték az utasok észrevételeit, javaslatait, emiatt több módosítás lehet ősztől (fotó: Mártonfai)
[/caption]

– Mára ez megtörtént – válaszolta lapunk kérdésére Miszler Miklós. – Egyéni, csoportos, üzemi, önkormányzati módosítási javaslatokkal kerestek meg bennünket. Ezeket a menetrendi csoport gyűjtötte össze, felülvizsgálják a kérelmeket, megnézik hány embert érint. Az már biztos, hogy lesznek módosítások, járatokat állítunk vissza.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sokan kérték azt is, hogy a Pécs és Bonyhád közötti délutáni járat indulását valamivel 16 óra utánra tegyék, hiszen a bejárók egy része addig dolgozik
[/caption]

A kérelmek között van például, hogy a dunaföldvári ipari parknál (volt laktanya) álljanak meg a járatok, ha nem is mindegyik, de legalább néhány. Szintén sokan kérték, hogy a Pécs és Bonyhád közötti délutáni járat indulását valamivel 16 óra utánra tegyék, hiszen a bejárók egy része addig dolgozik, így pont az orra előtt megy el a busz, és a következőre több mint egy órát kell az állomáson várakoznia. A veszprémi járat miatt is érkezett beadvány. Paksi utasok reklamáltak, hogy július 1-ig simán eljutottak hétvégenként Veszprémbe, de megszűnt ez a buszjárat. Most előbb Szekszárdra kell utazniuk, és innen indulhatnak a nap során valamikor Veszprém felé. Miszler Miklós elmondta, vannak olyan igények, melyek nem megvalósíthatók. A cikk elején jelzett, Budapestről érkező járatok a jövőben sem mennek át Szekszárd központján, hanem az elkerülő úton a végállomásra. Ennek oka, hogy az országos besorolású buszoknak nem dolga a helyijáratos igények kiszolgálása.

Sokat segítettek a tájékozódásban a sofőrök

Július elején még nagy volt a felháborodás az autóbuszjáratok menetrendjének a változtatása miatt. Ennek egyik oka az volt, hogy az utasok többsége nem ismerte a menetrendet. Miszler Miklós szerint azonban sokat segítettek a sofőrök a megfelelő tájékoztatásban. A feszültségeket az is enyhítette, hogy az utazóközönség jelezhette – írásban, a menetrendi csoport felé –, hol szeretnének módosításokat. Ezek összegyűjtése folyamatban van, majd felterjesztik a minisztérium felé jóváhagyásra. Várhatóan szeptember 1-től már a módosításokat is beépítik a menetrendbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!