Közélet

2013.07.05. 17:44

Egymilliárdnyi uniós pénz

Közel egymilliárd forintnyi uniós forrást érkezett a györkönyi székhelyű Duna-Összeköt Egyesület működési területére 2007-től. Előbb az önkormányzatok, utóbb a vállalkozások voltak igen aktívak.

TEOL/Vida Tünde

Összesen 1,2 milliárd forint állt rendelkezésére a paksi térségében illetve a Duna szemközti partján fekvő települések alkotta Duna-Összeköt Egyesületnek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban, a 2007-2013-as időszakban. Mint a Leader közösség Györkönyben működő munkaszervezetének vezetője, Mérei Melinda elmondta, eleinte attól tartottak, hogy nem tudják felhasználni ezt a pénzt, de kellemesen csalódtak.

A harmadik körben, ami most van folyamatban, háromszor annyi volt a beérkezett igény, mint a felosztható keret. Most a még rendelkezésre álló 320 millió forint sorsáról van folyamatban a döntés. A pályázati igény ennek háromszorosa volt. A vállalkozók voltak nagyon aktívak, rendkívül sokan és sokféle célra pályáztak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Gerjeni Fiatalok Egyesülete sikerrel pályázott képzésre, a támogatás segítségével többek között egy médiatréninget szerveztek (A szerző felvétele)
[/caption]Az eddig megvalósult két forduló eredményeit értékelve elmondható, hogy az önkormányzatok aktívan pályáztak. Lehetőségük volt helyi életminőség fejlesztése, vonzó falukép kialakítása célkitűzésen belül az „épített örökség védelme, természeti és történelmi környezet rekreációja, helyi identitástudat fejlesztése” témában pályázati forrást igényelni. Itt húsz sikeres pályázat nyomán 11 templom, két falumúzeum, két középület, valamint egy pincefaluban számos borospince felújítása vált lehetővé nagyjából negyedmilliárd forint felhasználásával.

Szintén a vonzó falukép kialakítása volt a cél a „Középületek felújítása, épített és természeti környezet minőségének javítása, új piacok létrehozása, meglévők fejlesztése, játszóterek kialakítása, felújítása, korszerűsítése, közbiztonság javítása” intézkedési területen. Itt a mérleg hat új játszótér, közparkok, középületek felújítása, szabadtéri kemence építése.

Több területen várták a vállalkozások igényeit annak érdekében, hogy azok növelhessék versenyképességüket, a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése által a települések lakosságmegtartó ereje növekedjen. Első körben az élelmiszer és más nyersanyagok feldolgozásának és piacra jutásának támogatására érdekében 17 projekt kapott támogatást, mintegy 223 millió forint összegben, melynek hatására 25 új munkahely jön létre. 2011-ben 17 mikrovállalkozás kapott 13 millió forintot kis értékű fejlesztésre. Helyi termékek feldolgozásának és piacra jutásának támogatására 2011-ben több mint 100 millió forintot osztottak fel 15 pályázó között. A projektek 8 településen valósulnak meg és hat új munkahely jöhet létre.

A térségben a turizmus kezdetleges

Mint az egyesület munkaszervezetének összefoglalójából kitűnik „Falusi vendéglátás-, ifjúsági szálláshelyek fejlesztése, szálláshelyhez nem kötött turisztikai termékek, szolgáltatások és marketingjének fejlesztése” elnevezésű pályázati ablakokra érkezett igényekből is kitűnik, hogy a térségben a turizmus nagyon fejletlen, kezdetleges, mivel reális, megalapozott fejlesztési elképzelés igen kevés volt. A lakosság életminőségének javítását célzó térségi és helyi programok esetében mennyiségi probléma nem volt, az első két fordulóban majd’ negyven igényt támogattak, megjegyezve azt, hogy a jövőben erősíteni kell a térségi összefogást.

Helyi igényekre épült a pályázati program

Az egyesület érdekeltségi körébe huszonegy település tartozik, ebből tizenhárom Paks térségében fekszik, hét Bács-Kiskun megyében. Miután vidékfejlesztési forrásról van szó, a nagyobb városokból, így például Paksról és Kalocsáról nem lehetett pályázni, de már Dunaföldvárról igen. Pályázhattak és pályáztak is az önkormányzatok, civil szervezetek és vállalkozások. A feltételek kiírásról-kiírásra változtak a helyi igényeket felmérve és alapul véve. Mérei Melinda elmondta, hogy projekt ötleteket kértek és kaptak a lehetséges pályázóktól, fórumokon kérték ki véleményüket, és szükség esetén át is csoportosították a forrásokat.

Címkék#Paks
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!