Közélet

2013.07.21. 14:04

Érdemes a szépet keresni

Rell Kata különleges textilképeit már számos kiállításon megcsodálhatta a közönség. Munkáit nehéz lenne műfajba sorolni, hiszen nem hímzés, nem gobelin, valami új, aminek egyelőre még nincs neve, és amelynek, ebből következően technikája sem volt, azt magának kellett megalkotnia.

TEOL/Venter Marianna

– Hogyan kezdődött, és legfőképpen miért?
– Három éves lehetett a kisfiam, és a szobájába szerettem volna valami egyedi dekorációt készíteni – válaszolta kérdésünkre Rell Kata. – Így aztán textilből varrtam kiskakast, vonatot, egyebet. Még eléggé kezdetleges munkák voltak, de szerintem ezek jelentették az én későbbi alkotásaim csíráját. Aztán jó pár évvel később, amikor szert tettünk egy picike nyaralóra, úgy döntöttem, hogy szó sem lehet a szokásos dekorációról – tengert és vitorlást ábrázoló képek –, inkább én készítek valamit. Ekkor született meg az Éjszaka nevet viselő, nagyméretű textilképem. Egy évvel később, 2005-ben kézimunka kiállítást hirdettek a Szent István Házban, és én beadtam ezt a képet, mert kíváncsi voltam a fogadtatására. Nagy örömömre a közönség nekem szavazta meg az első helyet. Ez a győzelem sokat jelentett a további pályafutásom szempontjából.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Rell Kata minden munkáját szívéhez közel állónak érzi, és nehezen válik meg tőle. Természetesen ez nem vonatkozik az ajándékba készült alkotásokra (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]– Ez a technika különleges. Hogyan készül a kép?
– Textilképeket készítek, de nem vallom magam foltvarrónak. A munkáimban a gépi és kézi varrást ötvözöm a rátéttel. Használok gombot, gyöngyöt, szalagot, egyebet. Amikor varrok, egyszerre dolgozom, mesélek és játszom. Szeretem bemutatni az elkészült műveket, és nagy öröm számomra, ha egy kis mosolyt, fényt varázsolok velük a nézők arcára.

– Keresi a témát, vagy az találja meg önt?
– Előfordul, hogy belelátok valamit egy anyagba, és abból lesz kép. Ám olyan is van, hogy megfog egy táj, egy tárgy, egy növény, egy jelenet, és azt próbálom megörökíteni a képen. Természetesen nem görcsösen ragaszkodva minden egyes részlethez, inkább a hangulatot, az érzést szeretném visszaadni, amit kiváltott belőlem.

– Úgy tudom, nehezen válik meg a munkáitól.
– Valóban. Minden kép a szívemhez nő, és nehezen tudok megválni tőle. Eddig mindössze két ízben fordult elő, hogy képet adtam el, az egyik esetben egy látogató erőteljes unszolására, a másik esetben pedig megrendelésre készült a mű. Ugyanakkor sok ember kapott már tőlem képet, hiszen az ajándék az egészen más kategória. Minden túlzás nélkül állíthatom, a munkáimnak legalább a fele ajándéknak készül.

– Miben segítenek önnek a textilképek?
– Az alkotás öröm, örök emberi vágy. Mindannyian szeretünk létrehozni valami hasznosat, szépet, néha pusztán az alkotás öröméért. A hobbim segít abban, hogy ne próbáljam meg mindenki gondját a vállamra venni. Az alkotás olyan örömforrás, amely erősebb a gondoknál, és így a negatív dolgok helyett csupa pozitív érzéssel vehetem körül magam. Hiszem, hogy érdemes a szépet és a jót keresni, mert akkor meg is fogjuk találni. Zárszó helyett álljon itt néhány idevágó sor az egyik legkedvesebb versemből: Csak a fényt keresem / Szürkülő alkonyon, / Mikor árny motoz már / A lélek ablakon. / S amikor meglelem / Elveszni nem hagyom, / Szebb legyen a világ, / Hát visszaragyogom.

Névjegy

Rell Jakabné Ament Katalin Diósberényben született 1944-ben, jelenleg Szekszárdon él. Közgazdasági technikumot végzett, nyugdíjba vonulásáig a szakmájában dolgozott. Özvegy, egy gyermeke van.

2004 óta foglalkozik a textilképekkel, ez, és a versírás a legkedvesebb időtöltése.

2008-tól tagja az ART 999 Tolna megyei Képző és Iparművészeti Egyesületnek, 2009 óta pedig a BÁRKA Művészeti Szalonnak is. Huszonnyolc önálló és számtalan közös kiállítása volt. Ez utóbbiból jelenleg kettő is tart, és szeptemberben újabb tárlaton mutatja be munkáit.


2004 óta foglalkozik a textilképekkel, ez, és a versírás a legkedvesebb időtöltése.

2008-tól tagja az ART 999 Tolna megyei Képző és Iparművészeti Egyesületnek, 2009 óta pedig a BÁRKA Művészeti Szalonnak is. Huszonnyolc önálló és számtalan közös kiállítása volt. Ez utóbbiból jelenleg kettő is tart, és szeptemberben újabb tárlaton mutatja be munkáit. Rell Kata minden munkáját szívéhez közel állónak érzi, és nehezen válik meg tőle. Természetesen ez nem vonatkozik az ajándékba készült alkotásokra (Fotó: Mártonfai Dénes) -->

Címkék#kultúra
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!