Közélet

2013.07.28. 15:31

Érik közös munkájuk zamatos gyümölcse

A gyümölcsösben végzett munkákat megszakítva, a szombatot pihenéssel töltötték a kisvejkei és a környékről érkezett emberek. Remek kikapcsolódást biztosított az érdeklődőknek a Kajszis Fesztivál.

Vizin Balázs

– Én kérem hagyománytisztelő ember vagyok, ezért a Kajszis Fesztivál ideje alatt nem koccinthatok más itallal a barátaimmal, mint a saját barackpálinkámmal, amelyet szívesen osztok meg velük, egészségetekre, fiúk! – jegyezte meg humorosan az egyik asztaltársaság szószólója szombaton Kisvejkén. A cimborák sűrűn „ápolhatták a hagyományokat”, amelyet az előttük lévő két üres üveg is jelzett. A kajsziból készült lélekerősítő felhajtása után arról biztosítottak, hogy remek az idei rendezvény, a nagy meleg pedig óvatosságra és a büfébe inti őket, ahol hideg sör kortyolgatásával igyekeznek átvészelni a füllesztő órákat. Voltak akik az árnyékban tették mindezt, a bátrabbak pedig a tűzhely körül állva, lekvárt kevergetve.

Érethné Kiss Gabriella és Bogos Ildikó kitartóan főzte a helyi barackból készült finomságot, amelynek ínycsiklandozó illata bejárta az egész parkot. A hölgyek elmondták – bár jó sokat kell főzni a gyümölcsöt, mivel nem passzírozták össze, csak félbe vágták és kimagozták – egy leegyszerűsített, a körülményekhez igazodó recept alapján dolgoznak, eredményül pedig egy olyan lekvárt kap a csapat, amely után megnyalják mind a tíz ujjukat. Eközben a fesztiválsátorban már javában tartott a műsor, a közönség éppen a bátaapáti Aranyfácán Néptánc Egyesület produkcióját jutalmazta egy nagy tapssal. Höfler József örömmel tekintett végig a népes publikumon, akik szemlátomást jól szórakoztak. – Az emberek egy nagyon kemény, többhetes munka után ha csak néhány órára is, de felszabadultan ünnepelhessenek, a környékről érkezők pedig vigyék jó hírét ennek a gyümölcsös térségnek – világított rá a Kajszis Fesztivál céljára a polgármester.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Érethné Kiss Gabriella és Bogos Ildikó kitartóan főzte a helyi barackból készült lekvárt. A gyümölcsöt nem passzírozzák, csak kimagozzák (fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Fontos cél a feldolgozóipar fejlesztése

– Azzal, hogy a Schmieder család itt létesített egy pálinkafőzdét újabb lépést tettünk a vidék jelentette adottságok maximális kihasználása felé – nyilatkozta Höfler József. – A várhatóan szeptembertől működő üzem megléte – folytatta a polgármester – sokat segít a környéken lévő gazdáknak is; azon vagyunk, hogy a gyümölcsfeldolgozással kapcsolatos valamennyi tevékenység helyben összpontosuljon. A folyamatos fejlődés mellett az is nagyon fontos Höfler József szerint, hogy ezáltal új munkahelyek jönnek létre. – Nem azon van a hangsúly, hogy az önkormányzat, egy vállalkozó, vagy éppen egy szövetkezet teremti meg ennek feltételeit, az a lényeg, hogy akinek van lehetősége, rögtön cselekedjen! Hiszen az a legfőbb célunk, hogy a feldolgozóipar bővítésével folyamatos kereseti lehetőséget biztosítsunk az emberek, ezáltal nemcsak a nyári alkalmi munkák lennének számukra – szögezte le a vezető.

Összefogáson alapszik a sikeres munka

– A térség önkormányzatainak, a Danubia-Frucht Szövetkezet, a Balaton-Ker-Tész Szövetkezet, a Kisvejke környéki gazdák Gépkör-egyesületének, valamint a Völgység Kincse Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezet összefogása már az eddigiekben is számos eredményt hozott, meggyőződésem, hogy a jövőre vonatkozó céljainkat is csak közösen tudjuk megvalósítani a fenntartható fejlődés érdekében – mondta el dr. Tóth György. A Völgység Kincse igazgatósági elnöke kifejtette, szövetkezetük két pályázatot nyújtott be: egy lekvárüzemet és egy aszalót szeretnének létrehozni és működtetni, a másikból pedig egy helyi termék boltot létesítenének. Az egy évvel ezelőtt átadott gyümölcslé-feldolgozó üzemmel kapcsolatban megemlítette, ennek működése növelte a gazdák által foglalkoztatottak létszámát is. Vagyis a nagyobb hozzáadott érték nemcsak az üzemben dolgozók munkája révén jön létre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!