Közélet

2013.07.22. 14:32

Felügyelőből ügyvezető elnök lett

Tíz éven keresztül Gecse Lajos látta el a Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (TOHOSZ) ügyvezető elnöki tisztét, aki elérvén a nyugdíjas kort, nem vállalt újabb ciklust. A május közepén lezajlott tisztújító küldöttgyűlés öt évre Székely Gábort választotta meg ügyvezető elnöknek.

TEOL/Árki Attila

– Hogyan került képbe az ön részéről ez az álláslehetőség?
– Korábbi munkahelyem révén szinte napi kapcsolatban voltam a megye horgászegyesületeinek vezetőivel, illetve a szövetséggel, Gecse Lajossal is. Én láttam el a szakmai felügyeletet a halászatra jogosultak felett. Tizenöt éven keresztül ugyanis a Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságán – illetve ennek jogelődjeinél – vadászati és halászati felügyelőként dolgoztam. Így természetesen tudtam, hogy pályázatot írnak ki az ügyvezető elnöki székre.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Székely Gábor: Szép távlatokat ad az új halgazdálkodási törvény a horgásztársadalom számára (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]– Ez a felügyelet miben nyilvánult meg?
– A törvény előírja például, hogy a halászati vízterületek jelentős részére a halászatra jogosultaknak, így az ilyennel rendelkező egyesületeknek is halgazdálkodási tervet kell készíteni, és ezt a halászati hatósággal engedélyeztetni kell. A felügyelet persze nemcsak annyit jelentett, hogy elbíráltam, véleményeztem ezeket a terveket jóváhagyás előtt, hanem nagyon gyakran segítséget is. A horgászegyesületek élén különböző szakmájú, végzettségű emberek állnak, akik nem feltétlenül halgazdálkodási szakemberek. A segítség tehát elkél a hozzáértők részéről. Természetesen mindig igyekeztem legjobb tudásomnak megfelelően megadni minden segítséget és válaszolni a feltett kérdésekre, hogy a gazdálkodás zökkenőmentes és a jogszabályoknak megfelelő legyen. De ez nyilván a munkámnak csak egy része volt, hiszen nagyon sok mindennel kellett foglalkoznom. Így a vadászati engedélyek kiadása – a külföldi vadászok részére is – az esetleges törvénysértések kivizsgálása, a halászati szövetkezetek halászati szakmai felügyelete, az állami horgászjegyekkel kapcsolatos szerződések, ezek elszámolása, a különböző halfogási tilalmak feloldása, módosítása, a halőrök, mezőőrök vizsgáztatása, esketése, és mindenféle hatósági feladat ezen a területen, hosszan tudnám még sorolni.

– Mi inspirálta arra, hogy megpályázza a TOHOSZ ügyvezető elnöki székét?
– Legfőképpen az új halgazdálkodási törvény. A munkámból adódóan is természetes volt, hogy nyomon követtem a készülő jogszabály sorsát. Amint erről szakmai berkekben napvilágot láttak különböző dokumentumok, tervezetek – a tavalyi év második felétől –, figyeltem a törvény előkészítés folyamatát. Láttam, hogy itt valami jó dolog készül, és a minisztérium kellő időt hagyott a szakmai egyeztetésekre, a tervezet „csiszolgatására”. Azt gondoltam, hogy egy olyan kiváló törvény születik, amelynek a céljaival csak egyet lehet érteni, amely szép távlatokat nyújt a horgászat fejlesztésében. Ugyanakkor igény mutatkozott a hivatalban felügyelőként megszerzett tapasztalatomra, másrészt magam is kihívást éreztem, hogy egy új területen, most gazdálkodói oldalon próbáljam ki magamat. 

– A szép távlatok mit jelenthetnek?
– Az új halgazdálkodási törvény egyik legfőbb célja, hogy a horgászatot, ezt a szép sportot, igazi kikapcsolódást nyújtó, az emberek pihenését, rekreációját szolgáló tevékenységet minden eszközzel támogassa. Több állami forrás, pályázati előny segítheti az egyesületeket, hosszabb távon a horgászokat hatékonyabb kiszolgáló szervezetek, több, rendezettebb vízpart, szebb környezet, nagyobb halbőség várja. De mindez nem következik be automatikusan a törvény megszületésével, az csak a kereteket adja meg a fejlődéshez. A többi már rajtunk, az egyesületeken és az egyes horgászokon is múlik, hogy mennyire tudjuk a magunk javára fordítani a törvény adta lehetőségeket.

– Volt másik pályázó?
– Ketten jelentkeztünk erre az állásra. A megye 47 egyesületében megválasztott 57 küldöttből 41 vett részt a szavazáson. Én nyertem el a bizalmukat, amit ezúton is köszönök nekik.

– Akkor önnel „jó vásárt csinált” a szövetség, hiszen profi a szakmában, és az egyesületek munkáját is ismeri. Nem kell betanulnia...
– Ez nem egészen igaz. Egyrészt az új törvény nekem is új, ráadásul számos részletkérdést csak az őszre megjelenő végrehajtási rendelet fog majd tisztázni, ami a jövőbeli gyakorlati munkánkat meghatározza. Másrészt most egy civil szervezet vezetésében veszek rész, ami számomra új terep. Az tehát igaz, hogy a halászati szakmai részben van gyakorlatom, de azért bőven lesz mit tanulni...

– Szokott horgászni?
– Természetesen. Sőt, a kifogott hal mennyiségét tekintve sikeresnek mondhatom magam. Nagy rekordfogásokról viszont nem számolhatok be, talán három és fél kilós volt a legnagyobb pontyom. Általában békés halakra horgászom partról a faddi és a tolnai holtágakon, a fenekező és úszós módszert is szeretem, rablóhalra csak nagy ritkán pergetek.

Névjegy

Székely Gábor 42 éves, Kaposváron, a Pannon Agrártudományi Egyetemen kapott állattenyésztő üzemmérnöki diplomát, és vadászati, vadgazdálkodási felsőfokú szakképesítést is szerzett. Tsz-ekben dolgozott Somogy megyében, így a Kapolyi Tsz-ben sertéstenyésztési ágazatvezető, Tabon állattenyésztési főágazatvezető volt, amikor 1998-ban megérkezett Tolnába, és megyei vadászati és halászati felügyelő lett. Tizenöt évig dolgozott az állami hivatalban, közben a Debreceni agrártudományi Egyetemen halászati szakmérnöki diplomát szerzett. Möszön él, nős, egy 16 éves fiú és egy 11 éves lány apja.

TEOL/Árki Attila Névjegy Székely Gábor 42 éves, Kaposváron, a Pannon Agrártudományi Egyetemen kapott állattenyésztő üzemmérnöki diplomát, és vadászati, vadgazdálkodási felsőfokú szakképesítést is szerzett. Tsz-ekben dolgozott Somogy megyében, így a Kapolyi Tsz-ben sertéstenyésztési ágazatvezető, Tabon állattenyésztési főágazatvezető volt, amikor 1998-ban megérkezett Tolnába, és megyei vadászati és halászati felügyelő lett. Tizenöt évig dolgozott az állami hivatalban, közben a Debreceni agrártudományi Egyetemen halászati szakmérnöki diplomát szerzett. Möszön él, nős, egy 16 éves fiú és egy 11 éves lány apja. Székely Gábor: Szép távlatokat ad az új halgazdálkodási törvény a horgásztársadalom számára (Fotó: Gottvald Károly) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!