Közélet

2013.07.07. 11:55

Ha tudta volna mi vár rá, nem köti meg a szerződést

Bár gyanúsnak találták az elmondottakat, miszerint sem kezes, sem fedezet, sem jövedelmigazolás nem szükséges a lakás-előtakarékosságot követő hitelfelvételhez, mégis megkötötték a szerződést.

TEOL

Szekszárd környéki olvasónk körülbelül három éve állapodott meg a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. üzletkötőivel. Először a felesége nevére kötöttek lakás-előtakarékossági szerződést, nyolc évre, havi 20 ezer forint befizetésével, majd engedtek a további rábeszélésnek. A panaszos a saját nevére is nyitott egy számlát, ugyanilyen feltételekkel, hiszen mielőbb szerettek volna építeni vagy vásárolni egy házat. S mivel a férfi elmondása szerint ígéretet kaptak arra, hogy nem kell kivárniuk a szerződésben foglalt megtakarítási időt, hanem már egy év után igényelhetnek hitelt, még inkább hajlottak az egyezségre.

Mikor letelt az egy év próbálták felvenni a kapcsolatot a tanácsadókkal, de ez nehézségekbe ütközötek, így a szekszárdi irodában érdeklődtek. Ott azt mondták nekik, hogy a vázolt feltételek túlzóak és a hitelfelvételhez igenis szükség van biztosítékokra. Ezt követően a Fundamenta budapesti központjához fordultak, valamennyi szerződésüket felbontották a cégnél, illetve elpanaszolták, hogy szerintük a tanácsadók félretájékoztatták őket a szerződési feltételekről, és kérték a szerződési díj és a befizetett összeg visszafizetését. A cégtől azt a választ kapták, hogy mindenben helyesen jártak el.

A férfi eztán bíróságra vitte az ügyet, amely a lakáskasszának adott igazat, de megadták neki a lehetőséget arra, hogy tanúként beidéztesse az üzletkötőket. Ezzel nem élt, mondván, egy állítás állna szemben egy tagadással, így a bizonyítás nem vezetne eredményre. A szerződésben pedig jogvita esetére kikötötték a budapesti bíróság kizárólagos illetékességét, így az utazás költsége is megterhelő lett volna.

Olvasónk azt mondja, meg sem kötötték volna a megállapodást, ha tudják, hogy a tanácsadók által elmondottak részben valótlanok. Bár azt is elismerte, nem bogarászta végig töviről hegyire a szerződést, csak jóhiszeműen aláírta. Nem feltételezte, hogy a szerződéskötés érdekében a valóságnál kedvezőbben tüntetik fel a feltételeket. Később hirdetés útján több emberrel kapcsolatba került, akik hozzá hasonlóan jártak.
Megkerestük a Fundamenta-Lakáskassza Zrt-t is, és azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mivel a jogerős bírósági döntés nekik adott igazat, a továbbiakban nem kívánnak ezzel az üggyel foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!