Közélet

2013.07.21. 18:37

„Minden város úgy néz ki, amilyenek a lakói”

Csak a szolgáltató, a hatóság és a lakosság hathatós együttműködése eredményezhet tisztább várost.

TEOL/Ihárosi Ibolya

Középkori kínzóeszközök és válogatott büntetésnemek jutnak az ember eszébe csak a belvárosban járva. Némely közterületi pad környéke időnként úgy néz ki, mint egy szeméttelep. Papírzsebkendő, fél literes flakon, pizzás doboz, fél pár bébizokni, minden megtalálható egy-egy családi, baráti pihenőt követően. Más okokból, de hasonló a látvány az utcai szemetesek, az úgynevezett „kelyhek” környékén, nem szólva a kukák, sőt a szelektív gyűjtőhelyek mellé lepakolt szemétről. Szeles időben ellepi a papír a gondozott virágágyásokat, zöldellő bokrok alját.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Egy teli kehely a szekszárdi kerékpárút mellett. Hétfőre garantáltan „túlcsordulnak” az utcai szemetesek (Fotó: G.K.)
[/caption]Bölcs és sokat tapasztalt barátném megfigyelése szerint az utóbbi években sokat változott az emberek magatartása a közterületen. Mintha mindenki az éhhaláltól félne, az utcán menet közben esznek-isznak gyerekek, fiatalok és felnőttek. Nem csoda, ha megtelnek a szemetesek. Még jó, ha sikerül a célba dobás, és nem az edény mellett landol a szemét. Tizenöt éve még elképzelhetetlen volt, hogy egy nő az utcán bagózzon, s aztán nagy ívben elhajítva, vagy orvul elpotyogtatva, de ott is hagyja a csikket.

Éppúgy, mint a férfiak. Az utcai dohányzás azonban nem pusztán modortalan rossz szokás, hanem kényszer is. Munkahelyen, étteremben, presszóban, közintézményekben ugyanis tilos a dohányzás. Most már csak az utcán lehet szívni, mindentől öt méteres távolságra. A dohányosok helyzetére mi sem jellemzőbb, mint egy utcai kukára kiragasztott plakát, miszerint ott a dohányzásra kijelölt hely. Barátném összegzése szerint minden város úgy néz ki, mint amilyenek a lakói. A rendetlenek és akik ezt hagyják. Azért tegyük hozzá, hogy a megyeszékhelyen nem csak szekszárdiak szemetelnek.  

Mint Göttlinger István aljegyző kérdésünkre mondta, a belvárosi üzletekben nagy a fluktuáció, mire kiderülne, hogy nem kötöttek szerződést a szemétszállításra, már bottal lehet ütni a nyomukat. Mint mondta, a tulajdonosnak kell ellenőriznie, hogy megkötötte-e a bérlő a szolgáltatási szerződést. Éppen most kaptak egy bejelentést, miszerint valaki rendszeresen megjelenik autóval, és jelöletlen zsákokban lepakolja a szelektív gyűjtő mellé a szemetet. A szabálysértési eljárás megindításhoz azonban tudni kellene, hogy ki szemetel. Mint szekszárdi polgárt persze felháborítja, amit jártában-keltében maga is lát.

Fülöpné Szűcs Mária fotósunknak mondta el felháborodottan, hogy ők már lelakatolják a saját kukájukat. Azóta mellé hordják az ismeretlenek a hulladékot. Azt már nem ő mondta, hogy manapság a telefonokkal akár kisfilmet is forgatni lehet. Fogjanak hát össze a lakók, és buktassák le a szemetelőket!

Nyolcszáz „kehely” van a városban

A szolgáltató Alisca Terra Kft. tájékoztatása szerint Szekszárd közterületein 800 szemetes edény, úgynevezett kehely található. Ebből 254 a megyeszékhely belvárosában található. Ezeket a szolgáltató erre a feladatra kijelölt hat dolgozója minden nap egyszer kiüríti. Sajnálatos módon azt tapasztalják, hogy a belváros kis üzletei nem kötnek hulladékszállítási szerződést. A vállalkozásaik által termelődött hulladékot nem a saját kukájukba rakják, hanem a köztéri gyűjtőedényekbe. Egyre gyakoribb az is, hogy a belvárosban élők – a pár lépésre lévő konténerek helyett – ezekbe hordják a kommunális szemetet.

Van még mit tanulnunk a külföldiektől

Aki járt már Ausztriába, az tudja, hogy lehet tiszta egy ország. Ami Svájcban van, az meg már talán túlzás, de jellemző.

Nem is mostanában történt meg az eset. Szakmai küldöttség járt az alpesi országban. Egy vidéki üzemlátogatásra menet hideg élelmiszercsomagot kaptak a résztvevők. Az ebédet egy parkolóban fogyasztották el. Amikor a szemetesbe dobták a csomagoló anyagokat, néhány szem paprikamag a földre hullott. Az egyik svájci cégvezető kiszemezgette a murva közül a paprika magvakat, mondván, mi lenne, ha mindenki úton útfélen elszórná a szemetet. Ebből is látszik, hogy a szemetelés szemlélet és szokás kérdése.

Nem is mostanában történt meg az eset. Szakmai küldöttség járt az alpesi országban. Egy vidéki üzemlátogatásra menet hideg élelmiszercsomagot kaptak a résztvevők. Az ebédet egy parkolóban fogyasztották el. Amikor a szemetesbe dobták a csomagoló anyagokat, néhány szem paprikamag a földre hullott. Az egyik svájci cégvezető kiszemezgette a murva közül a paprika magvakat, mondván, mi lenne, ha mindenki úton útfélen elszórná a szemetet. Ebből is látszik, hogy a szemetelés szemlélet és szokás kérdése. Egy teli kehely a szekszárdi kerékpárút mellett. Hétfőre garantáltan „túlcsordulnak” az utcai szemetesek (Fotó: Gottvald) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!