Közélet

2013.07.02. 08:55

Nagyobb biztonságot adnak negyvenezer embernek

Július 1-jével jött létre a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési körzetéhez tartozó bonyhádi katasztrófavédelmi őrs. Ezzel 35 völgységi és észak-baranyai település válik gyorsabban megközelíthetővé riasztás esetén.

Vizin Balázs

– Fontos pillanat Bonyhád, Tolna megye és a katasztrófavédelem magyarországi rendszere szempontjából is, hogy a városban hivatásos katasztrófavédelmi őrsöt hoztunk létre július 1-jétől – emelte ki beszédében hétfőn dr. Bakondi György altábornagy. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató hangsúlyozta, az őrs létrehozásával 35 település válik gyorsabban megközelíthetővé, ezáltal csaknem 40 ezer ember élhet nagyobb biztonságban. Nem csak tűzoltási és műszaki mentési, hanem több területre kiterjedő megelőzési és védelmi feladataik is lesznek az itt dolgozóknak. Az elmúlt hetek Tolna megyében – akárcsak másutt, a Duna mentén – az ország, a haza védelméről szóltak, mindenkit elismerés illet, aki ebben szerepet vállalt. Az árvízi védekezés után Magyarországon nehéz lenne kétségbe vonni az önkéntesség erejét, hasznosságát, közösségformáló-hatását, sikerességét. Éppen a napokban döntött arról kormány, hogy újabb 100 millió forintot csoportosít át az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatására, ebből a felismerésből kiindulva – világított rá a főigazgató.

Fontos feladatot látnak el

Dr. Bakondi György után Tóth Ferenc szólalt fel. Tolna megye kormánymegbízottja is köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek az árvízi védekezésben, példaértékű összefogásról tanúbizonyságot téve. – A mai nap Bonyhád és a környék számára ünnep, ha jól tanultam meg önöktől Bátán: eseménymentes szolgálatot kívánok! – fűzte hozzá.
– Több mint 110 éve működik a városban tűzoltóság; az a szervezeti forma, amely most alakult ki véglegesen Magyarországon, remélhetőleg sokkal jobban szolgálja azt a célt, amelyre a katasztrófavédelem létrejött – jelentette ki Potápi Árpád János. Bonyhád polgármestere, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, az önkormányzat az elmúlt 23 évben mindent megtett annak érdekében, hogy a helyi tűzoltóságot támogassa. A bonyhádi őrs 18 emberrel látja el feladatait váltásban, 4 hivatásos tűzoltó a nap 24 órájában készenlétben van a felújított laktanyában.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Potápi Árpád János (balról), dr. Bakondi György, Tóth Ferenc és Wéber Antal adta át a felújított bonyhádi laktanyát (fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

 – A lakosság és a gazdasági élet szereplői az eddiginél sokkal rövidebb időn belül kapják meg az első beavatkozás döntő lépését, amely a károk, sérülések csökkenésével jár, de ami a legfontosabb: az emberi élet megmentésének esélyeit a sokszorosára növeli – osztotta meg a hallgatósággal a bonyhádi őrs létrehozásának előnyeit Wéber Antal ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató.

A beszédeket követően Erb József katolikus plébános, Krähling Dániel nyugalmazott- és Aradi András evangélikus lelkészek felszentelték, illetve megáldották a 18,8 millió forintból felújított bonyhádi laktanyát, ahol az őrs mellett kapott helyet a Bonyhádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület gépjárműfecskendője, felszerelése és legénysége is. Boros Brigitta, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta: a bonyhádi az első őrs Tolna megyében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!