Közélet

2013.07.09. 17:38

Nem bűn a hálapénz elfogadása ott, ahol engedik

Júliustól vesztegetésnek minősülhet, és akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető a hálapénz elfogadása. A gyakorlatban azonban minden kórház vezetése – a működési szabályzatában – maga dönti el, megengedi-e a paraszolvenciát.

Mauthner Ilona

Fotós: Kiss Albert

– Már tavaly nyáron döntöttünk, a működési szabályzatunk engedélyezi a hálapénzt, bizonyos feltételekkel – nyilatkozta lapunknak dr. Barcza Zsolt, a bonyhádi kórház főigazgatója. Ugyanakkor orvos nem kérhet a betegtől a munkájáért pénzt, tette hozzá. A hálapénz előnyeit azonban az orvosoknak csak egy szűk rétege élvezi, a betegek többségének nem jut eszébe fizetni a röntgenesnek, ultrahangosnak, laborosnak, és a patológusnak sem. Dr. Barcza Zsolt szerint, amíg ilyen megalázóan alacsonyak a közalkalmazotti bérek ezen a területen, addig a hálapénzt sajnos nem lehet megtiltani. Egyes szakemberek szerint a paraszolvencia az egészségügyi forrásteremtésnek fontos része, ami akár 100 milliárd is lehet. Ha ezt tiltással kivennék, összeomlana a rendszer.

A betegek egy része azonban másként vélekedik erről. Hirling Mihályné 74 évesen, hat műtéttel a háta mögött, állítja, ha nem dugott volna mindig pénzes borítékot az orvosok zsebébe, talán már nem is élne. Igenis elvárták a pénz, mondta az idős asszony, bár ezt így sosem mondták, viszont a kórteremben minden beteg pontosan tudta, hogy mennyit illik adni a kezelőjének ahhoz, hogy valóban törődjön vele.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tolna megyében egy korházban sem került tiltólistára a hálapénz, de az orvos ezt nem kérheti, és nem lehet az ellátás feltétele
[/caption]

Dr. Muth Lajos, a megyei kórház főigazgatója is engedélyezte a hálapénzt, erről ők is már tavaly döntöttek. A főigazgató szerint azonban különbséget kell tenni hálapénz és korrupcióra buzdító boríték között. Ez utóbbinál nem a hála vezérli a beteget, hanem előnyt vár az orvostól, például a soron kívüli műtéthez. A szekszárdi kórházban egyébként eddig egyetlen beteg sem tett panaszt amiatt, hogy pénz kért volna tőle az orvosa.

A szekszárdi Kelle Istvánnak nyolcéves kisfia került kórházba, fél éve. – Azonnal műteni kellett, mert attól tartottak, perforál a vakbele. Későn vették észre a bajt, először másra gyanakodtunk, mondta az apuka. A sebész nagyon lelkiismeretes és emberséges volt, mindent elmagyarázott és fiam is gyorsan felépült. Hálásak voltunk neki, igen adtunk hálapénzt, amit nem is akart elfogadni. Nekem csak pozitív tapasztalatom van az orvosokkal kapcsolatban.

A megyei orvosi kamara titkára, dr. Schrancz Róbert elmondta, a legtöbb eljárást azért indították eddig, mert a beteg nem volt elégedett az orvosa tájékoztatásával, modorával. Hálapénzzel kapcsolatos ügyük nem volt, ami nem meglepő, hiszen ha lenne is ilyen panasz, azt első körben a munkáltató vagy a rendőrség vizsgálná, csak később kerülne a kamarához. A megyei titkár szerint, a hálapénzt úgy lehetne kiiktatni, ha minimum megdupláznák az orvosok fizetését. Arról nem is beszélve, mondta Schrancz Róbert, hogy ahogy nő a szegényedés, úgy csökken a paraszolvenciát adók száma is.
A betegjogi képviselő, dr. Rottenbacher Erzsébet elmondta, senki nem fordult még hozzá olyan panasszal, hogy pénzt kért volna tőle az orvos műtét után vagy előtt. Leggyakrabban a hosszú várólistákra, a több hónapos várakozásra panaszkodnak a betegek. Az elhunytak hozzátartozói pedig gyakran megkeresik, ha úgy érzik, az orvos nem tett meg mindent hozzátartozójuk gyógyulásért.

Ha bevallja az orvos, akkor adózik is utána

A hálapénzt elvben, a többi jövedelemhez hasonlóan fel kell tüntetni az adóbevallásban. Ez a fajta bevétel az összevont adóalapba eső jövedelmek közé tartozik, így az egyéb jogcímen kapott jövedelmek között kell feltüntetni. Annak az orvosnak, nővérnek, aki hálapénzt fogad el tizenhat százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetnie. Ezenfelül pedig a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást is be kell fizetnie, vagyis a pénz negyvenhárom százaléka az államé. A Tárki egy korábbi felmérése szerint a hálapénz szempontjából a nőgyógyászat a legjövedelmezőbb szakma, itt a betegek 85 százaléka fizet pluszpénzt. Ezt követi a sebészet (73 százalék fizet), majd a belgyógyászat és a szemészet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!