Közélet

2013.07.09. 11:40

Nyáron is jut meleg étel a gyerekeknek

Több településen az önkormányzat kipótolta a kormányzati támogatás keretét. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők az elosztásnál előnyt élveznek.

Mauthner Ilona

Szekszárd is azokhoz a településekhez tartozik, amely kormányzati támogatást kapott a nyári gyermekétkeztetéshez, mondta hétfőn Horváth István polgármester, országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján. Választókerületében, Szekszárdon és további nyolc településen összesen 16,5 millió forintot költenek el nyáron a szociálisan rászoruló diákok étkeztetésére. Alsónyéken 20, Bogyiszlón 82, Bátaszéken 42, Faddon 135, Fácánkerten 24, Szekszárdon 350, Sárpilisen 103, Őcsényben 15, Tengelicen pedig 19 diák legalább napi egyszeri melegételhez juthat, mondta Horváth István. Szekszárdon (950 ezer forinttal) és Bátaszéken (93 ezer forinttal) az önkormányzatok saját erővel is kipótolták a kapott összeget. Így a kilenc településen, ötvennégy munkanapon keresztül, 790 gyerek jut napi egyszeri melegételhez.

Nemcsak Szekszárdon és körzetében, de a megye többi településén is igyekeztek élni az önkormányzatok a szociális étkeztetés lehetőséggel. Az Emberi Erőforrás Minisztérium ugyanis segítséget nyújt minden településnek, mely ezt kérte. A szociális nyári gyermekétkeztetésben a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult diákok vehetnek részt. Előnyben részesültek a leghátrányosabb helyzetű települések, esetükben az összes rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek nyári étkeztetése állami forrásból történik, más esetekben az önkormányzatokat önrész vállalására ösztönzik.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szekszárdon, a Zrínyi utcai iskolában adják az ebédet. Kovács Borostyán, Török Jánosnétól vette át az ételt. Marinka néni önkéntesként vállalta nyáron a feladatot (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

A Tolnai járás három településén közel kétszázötven rászoruló gyermeknek adnak a vakáció ideje alatt napi egyszeri meleg ételt. Bogyiszlón és Fácánkertben az állam a jogosultak felének biztosítja az ellátást, önkormányzati önerő nélkül. Mivel a falvakban egy-egy rászoruló családban több gyermek is van, ott olyan megoldást alkalmaznak, hogy minden érintett családnak jusson naponta legalább bizonyos mennyiségű meleg étel.
Bogyiszlón éthordóban lehet elvinni az ebédet. Faddon minden egyes igénylő kap ebédet a nyári szünetben, száz százalékos támogatással.
Tolnán viszont nincs nyári gyermekétkeztetés, mert a város nem tudta vállalni az előírt feltételeket, vagyis a melegétkeztetést nem tudták megoldani, mondta Ezerné dr. Huber Éva jegyző. Régen, amikor hideg élelemmel ki lehetett váltani az étkeztetést, Tolna is csatlakozott, így viszont sem a konyha üzemeltetését, sem az ételek kiszállítását nem tudták megoldani.

Dombóváron két éve nincs nyári szociális étkeztetés, az önkormányzat nem nyújtott be pályázatot – tájékoztatott dr. Kocsis Krisztina, a város aljegyzője. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a „Kapaszkodó” Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltató Központ Társulás jóvoltából két hétig díjmentesen táborozhatnak a gyerekek, az elmúlt héten tizenheten vettek részt a programban.

Vidékre házhoz viszik

Bonyhádon a nyári szünet kezdetétől 44 napig 87 rászoruló általános iskolás gyermeknek biztosítja a napi egyszeri étkezését az önkormányzat. Filóné Ferencz Ibolya alpolgármestertől azt is megtudtuk, a város valamennyivel több mint 600 ezer forintot nyert erre a célra pályázaton, ehhez pedig 1,1 millió forintot társított önerőből. Az ebéd kiosztása a Gondozási Központnál történik, a majosi, börzsönyi, illetve a tabódi városrészen élőknek házhoz is szállítják éthordókban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!