Közélet

2013.07.12. 19:37

Őskori temető helyén létesítik az újat

Véget ért a régészeti feltárás azon a területen, mellyel a szekszárdi alsóvárosi temetőt bővíti a város, ezután kezdődhet az építkezés.

Budavári Kata

Ódor János Gábor, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója elmondta, az építkezés a napokban megkezdődhet. Arról is tájékoztatott, hogy a terület eddig is nyilvántartott régészeti lelőhelynek számított, melyet a feltárás most kibővített. Hatszáznegyvenhat úgynevezett régészeti objektumot tártak fel a szakemberek, elsősorban őskori kultúra nyomaira bukkantak a neolittól kezdődően.

Találtak a lengyeli kultúrára jellemző temetőt zsugorított csontvázakkal, egy kora rézkori település nyomait és rézkori hamvasztásos temető maradványait, de római kori leletek is előkerültek. A csapadékos idő megnehezítette a régészek dolgát, volt, hogy szivattyúzniuk kellett a vizet. Jelenleg a restaurálás, dokumentálás zajlik, és hogy a város lakói is megismerhessék az eredményeket, a múzeum egy ismeretterjesztő füzet kiadását tervezi.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ódor János Gábor igazgató a feltárás területén
[/caption]

De nemcsak az ásatás egyedülálló Szekszárd életében, természetesen maga a temető bővítés is. A régészeti feltárás lezárása az első szakasz első ütemének befejezését is jelenti. Horváth István polgármester az Ódor Jánossal közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, idén ideiglenes kerítést húznak fel, közművesítenek, elültetik a fásszárú növényeket, és kijelölik a közlekedő utakat. Az idén elvégzendő munkák, beleértve az ásatást is, százhúszmillió forintba kerülnek, a Jövőnk Energiája Alapítványtól negyvenmillió forint támogatást nyertek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!