Közélet

2013.07.16. 08:29

Óvjuk a méheket, vagy csípjenek a szúnyogok?

A napraforgóban használatos permetszer a méhekre veszélyes. A méheket nem lehet bezárni a kaptárba, most reggeltől estig gyűjtenek a napraforgóban.

M. I.

Felháborodtak a méhészek többek között Szekszárdon, Zombán és Alsónánán, amikor kiderült, légi permetezéssel is irtanák a szúnyogokat. Tajti Zoltán, a megyei méhész egyesület elnöke elmondta, most van a napraforgó virágzás közepe, a méhek késő estig hordják a virágport, így a lehető legrosszabb időpontot választottak a védekezésre.

Zomba jegyzője, dr. Rózsa Éva elmondta, a kormány a katasztrófavédelmi igazgatóságon keresztül rendelte el a védekezést, mely az árvíz utáni megszaporodott mennyiségű vérszívók miatt szükséges. Neki csak annyi dolga volt – mint minden település jegyzőjének –, hogy időben értesítse a településen tevékenykedő méhészeket. A permetszer ugyanis az emberre, melegvérű állatokra veszélytelen, de a méhekre veszélyes. Dömötör László, a megyei védelmi bizottság titkára kérdésünkre elmondta, napnyugta után tervezik a permetezést, így szerinte a méhek ekkor már a kaptárakban vannak. A méhészek szerint viszont ez nem így van. A titkár azt sem érti, miért nem lehet egy napra a méheket bezárni. A méhészek szerint a méheket melegben nem lehet bezárni. A döntés így az önkormányzatok kezében maradt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!