Közélet

2013.07.23. 16:08

Sok tulajdonos eladná, mert már nem tudja kiadni

Egymást érik az eladó ingatlanok Gunarason, Dombóvár üdülőtelepén. Nincs olyan utca, ahol ne lenne legalább két-három nyaraló, amelyre táblát függesztettek, és az interneten sem kell sokáig kutatni a fürdőközeli házikók után.

TEOL/Hanol Erzsébet

Az egyik ingatlant hirdető oldal keresőjében például 18 aktuális ajánlat közül válogathatnak az érdeklődők. Az értékesítésre szánt nyaralók között régebbi építésű épp úgy akad, mint felújított, de még üres telket is árusítanak. A méretek szintén változatosak, hiszen a 46 négyzetméter alapterületű vityillótól kezdve 170 négyzetméteres nyaralóig nagy a szórás. A legolcsóbb gunarasi üdülő irányára 3 millió 900 ezer forint, jellemzően azonban 7-8 millió forintot kérnek egy nyaralóért, de találni tízenpár milliós, sőt húszmillió forint feletti áron kínált ingatlanokat is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szinte bármelyik gunarasi utcában találni eladásra szánt ingatlant. A kiadásra szánt nyaralók iránt csökkent a kereslet (Fotó: Gottvald K.)
[/caption]Megkérdeztünk néhány hirdetőt arról, miért döntött úgy, hogy megválna a nyaralójától. Egyikőjük a kevesebb fizető vendéggel indokolta a döntést, amit pedig a fürdő minőségével magyarázott. Mint mondta, a szálloda szép, igényes, de úgy látja, hogy a gyógyfürdő állapota nem tartja ezzel a lépést. Sok vendég hiába szállt meg náluk, inkább más, autóval rövid idő alatt megközelíthető strandot választott a csobbanáshoz. Idővel pedig mind többen elmaradoztak, és a csökkenés miatt a családnak már nem éri meg fenntartani az üdülőt, amit körülbelül másfél-két éve hirdetnek.

A nő szerint a főszezonban viszonylag nagy a mozgás Gunarason, de ez csupán néhány júliusi, augusztusi hétre koncentrálódik, egy télen-nyáron nyitva tartó gyógyfürdő esetében pedig ez igazán csekélynek nevezhető – vélekedett az asszony.

– Gunaras el van öregedve, nem tudják fenntartani, ezért akarják sokan eladni a nyaralójukat – mondta egy másik hirdető. A hölgy egy évvel ezelőtt özvegyült meg, akkor döntött úgy a tolnai család, hogy megpróbálják értékesíteni az üdülőt. Érdeklődő eddig alig jelentkezett, áron alul viszont nem akarnak megválni a háztól. – Az egész életünk munkája benne van – szögezte le az asszony. A gyerekeket viszont már nem érdekli Gunaras, és kell nekik a pénz – tért ki a további indokokra.

Hasonló véleményen van Szabó Loránd polgármester is, aki szerint a gazdasági válság mellett eladásra ösztönzi a családokat az is, hogy a második-harmadik generáció már nem tart igényt a hetvenes években épült, kis alapterületű nyaralókra. Később ugyan felhúztak újabb üdülőházakat is – mintegy 750 ingatlan van az üdülőtelepen –, és a kilencvenes évek közepéig még a német turisták is nagyobb számban érkeztek Gunarasra, mostanra azonban ők is kikoptak. A városvezető azt sem tartja szerencsésnek, hogy sokan az otthonról leselejtezett bútorokkal rendezték be a kiadni kívánt ingatlanjukat, amely így nehezen veszi fel a versenyt az időközben megjelent minőségi üdülőkkel.

Ami a tervezett fejlesztéseket illeti, szerepel az elképzelések között egy elkerülő út megépítése, amelyre a térség kieső területeit tudnák felfűzni, és így bekapcsolni a gunarasi keringésbe. A beruházáshoz még az előző ciklusban nyert el a város egy 495 millió forintos pályázatot, ám ezt a kormányváltás után visszavonták – mondta Szabó Loránd. Tervezik továbbá a térfigyelő kamerarendszer korszerűsítését. S bár ez egyelőre várat magára, az már most elmondható, hogy jóformán nullára csökkent a vagyonelleni bűncselekmények száma az üdülőtelepen – emelte ki a polgármester.

Az idegenforgalmi adó jó részét a hotelek adják

Az apartmanok és a vendégházak kelendőnek bizonyulnak Gunarason. Az egyik szálláskereső internetes oldal információ alapján a következő hetekben – néhány napos kihagyásokkal – ezek többségét kiadták. A két hotel esetében is szinte folyamatos teltházat jeleznek a hónap hátralévő részére, illetve augusztusra. Szabó Loránd polgármester elmondta, hogy a város idegenforgalmi adójának közel 80 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek forgalma teszi ki. Ez a bevételi forrás ráadásul emelkedik, a szállodák ugyanis népszerűek, sok vendéget fogadnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!