Közélet

2013.07.10. 18:47

Tömegbaleset, veszélyesanyag-szivárgás, és még hőségriadó is volt

Ez király volt – összegezte tapasztalatait az a gimnazista lány, aki a sebesültként vett részt a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tegnapi gyakorlatában.

Hanol E.

Boros Brigitta szóvivő elmondta, hogy az alapfeltételezés szerint az autópálya Pécs felé vezető oldalán, a 119-es kilométernél egy utasokat szállító busz egy veszélyes árut szállító kamionnal ütközött, a kamion átszakította a szalagkorlátot, egy személygépkocsit maga alá gyűrt, a szemközti sávot pedig teljes egészében lezárta. A veszélyes anyagot szállító kamion tartálya megsérült, a benne lévő veszélyes anyag egyre intenzívebben szivárgott.

Sok a halott és a súlyos-életveszélyes sérült, a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy harmadfokú hőségriadót rendeltek el és extrém magas az UV-B sugárzás. A gyakorlat célja a riasztási-értesítési, tájékoztatási feladatok gyakorlása, a súlyos baleseti helyzet felmérése, a mentés-kárelhárítás erő-eszköz szükségletének meghatározása, az úton rekedtek ideiglenes elhelyezése és ellátása, a veszélyes anyag azonosítása, mentesítése, az együttműködő szervezetek közötti kommunikáció gyakorlása volt. A gyakorlat vezetői, ha nem is „királyra”, de megfeleltre értékelték a teljesítményt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tűzoltók, mentők, rendőrök vettek részt a gyakorlatban
[/caption]

Előzmény, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elemezte és értékelte a márciusi rendkívüli havazás okozta, M1 autópályán kialakult helyzetet, majd feladatokat határozott meg a katasztrófavédelem területi és helyi szervei, valamint a katasztrófák elleni védekezésben részt vevő szervek számára.
A bemutatót a Garay gimnázium kilencedik évfolyamosai is megtekintették, akik közösségi szolgálatukat teljesítik a szekszárdi kirendeltségen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!