Közélet

2013.07.27. 07:12

Újra át szeretnék élni a tábor hangulatát

Idén tortával ünnepelték a résztvevők a Határon túl középiskolások huszadik táborát annak kezdetén. Az emelkedett hangulat azóta is megmaradt, de nem a jubileumnak, hanem az együttlétnek szól.

Vida Tünde

Maroknyi fiatal üli körül Nemes András zenetanárt, a Szaggató zenekar tagját a Cseresznyéskert erdei iskola udvarán. Egy megzenésített Weöres Sándor verset gyakorolnak nagy odafigyeléssel. A muzsikálást készséggel függesztik fel egy rövid élménybeszámoló erejéig. A sort Lator Enikő nyitja, aki hatodszor vesz részt a Csengey Dénes Kulturális Központ kollektívája által szervezett, a paksi önkormányzat által támogatott táborban. Viskről, Kárpátaljáról érkezett. Nevetve árulja el, hogy már tavaly óta csoportvezetőként. – Igaz csoportom nincs, de ez nem akadályoz. A beszélgetéshez a táborlakók közül többen csatlakoznak. Viskről tehát ő az egyedüli, de ki nem hagyná a paksi tábort, pedig már Budapestre jár jogi egyetemre.

– Főként a társaság miatt. Legtöbb emberrel csak itt találkozom. És persze a hangulat miatt – érvel. Mint mondja, mindig vannak új emberek, akik a következő évben már azok közé tartoznak, akik miatt visszahúzza a szíve. Horváth Marianna Galántáról szintén az újrázók egyike. Ötödször vesz részt a programban. – Az emberek, a hangulat, bővül az ismeretségi köröm – sorolja az előnyöket. A lányok azt mondják, tartják a kapcsolatot, főként a neten, de ha egymás felé járnak, felkeresik a tábori barátokat. A többiek – Domokos János és Stan Emilian Lupényből Gáspár-Barra Szilárd Déváról és Jakabos Borbála Kézdivásárhelyről szintén nagyon jó tapasztalatokról számoltak be. Borbála azt mondta, tőlük igyekeznek mindig más diákokat „delegálni”, így neki saját élményei még nem voltak. Tanárától hallott arról, hogy itt milyen jó, de nem csalatkozott. Nem bánja, hogy munkával telnek a napok. – Különben unatkoznánk – jegyzi meg. Azt Lator Enikővel szinte egymás szavába vágva jegyzik meg, hogy a dráma és próza csoport foglalkozásai annyira jók, hogy alig várják már azokat. Mindegyik más, a vezetőtanárok arra törekednek, hogy színesebbé tegyék.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sokan visszatérő táborozók. Annyira megszeretik egymást, hogy visszahúzza a szívük. A programokkal is elégedettek (Fotó: Vida Tünde)
[/caption]

– Szokásunktól eltérően jól állunk a készüléssel – nyugtázta Nemes András. Mint mondta, a korábbi években mindig az utolsó napokban kaptak észbe. A tábor utolsó napján ugyanis gálaműsort tartanak a határon túl élő fiatalok. Ez így lesz most is, vasárnap az evangélikus templomban adnak műsort a diákok fél 11-kor, a gálaest pedig a táborban lesz este 6-kor. Addigra az újságíró csoport elkészíti a Visszhang című tábori lapot, a filmesek a táborozásról szóló videót mutatják be, de lesz fotókiállítás is. Ezekre várják a közönséget, csakúgy mint a Szaggató zenekar fél 9-kor kezdődő előadására.

Nemes András egy pillanatra meglepődik a kérdésen, hogy neki mit jelent a tábor. Aztán elárulja, hogy 2005 óta vezeti a zenei csoportot. – Ha én innen hazamegyek két hétig nem találom a helyem, az utcán az arcokban az itteni arcokat keresem, arra gondolok, hogy az időt miért nem lehet visszatekerni, csakhogy még egyszer átélhessük, foglalja össze. A fiatalok pedig szinte egy emberként mondják, igen, pontosan ezt érezzük mi is.

Több szerepben is helyt áll a táborvezető

A stafétát, mint táborvezető idén vette át Gyulai István, aki korábban gyakran megfordult a Gutai István által életre hívott határon túli középiskolások cseresznyési táborában. Hol a Sosem Ugyanaz Comedy Club tagjaként szórakoztatta a fiatalokat, hol Tell Edit oldalán irodalmi műsort mutatott be, megint máskor gitározott, énekelt. – Először az én dolgom, hogy minden rendben menjen, minden táborozó, előadó időben a megfelelő helyen legyen. Tudom már, hogy a következő évben min kell javítani, változtatni – mondta hozzátéve, hogy miután a Csengey Dénes Kulturális Központ munkatársaitól a buszsofőrig mindenki segítőkész, tudja és teszi a dolgát, minden rendben megy idén is.

Címkék#Paks
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!