Közélet

2013.07.11. 08:00

Újra bizalmat szavaztak az óvodavezetőnek

Negyedszer szavazott bizalmat a tolnai városvezetés Sterczné Asztalos Zsuzsannának. Így továbbra is ő lesz a tolnai Wosinsky Mór Óvoda vezetője.

Budavári Kata

Sterczné Asztalos Zsuzsanna lesz ezután is a Wosinsky Mór Óvoda vezetője Tolnán. Egyedüliként pályázott, negyedik vezetői ciklusát kezdi. Azt vallja: egy vezetőnek sincs a kezében a bölcsek köve, ezért döntései során az előkészítésbe bevonja a kollektívát, épít szakértelmükre, tapasztalataikra.

– Óvodapedagógusaink jól képzettek, valamennyien felsőfokú végzettséggel rendelkeznek és folyamatosan törekednek ismereteik frissítésére, bővítésére. A beiskolázásokat az egyéni érdeklődést, képzési szükségletet, de az óvoda érdekeit is szem előtt tartva szeretném az elkövetkezendő időszakban is folytatni – mondja a vezető. Majd azzal folytatja, hogy a személyi kérdéseken túl nem mellékesek a tárgyi feltételek sem. – Bár képviselőként tisztában vagyok a város anyagi helyzetével, a lehetőségekhez képest mindenképpen szeretném elérni, hogy részesüljünk fenntartói forrásból, pályázatokból az épületeink állagának javítására, nyílászárók cseréjére, eszközpótlásra. Az előző ciklusban elkezdtem az óvodák számítógépekkel és tartozékaikkal való felszerelését, melyet tovább kívánok folytatni – tájékoztat Asztalos Zsuzsanna. Az óvodák sokszor szponzori támogatásokból, valamint pályázatokból, és nem utolsó sorban a szülők segítségével szereznek be eszközöket. Az óvónők pedig lelkesen szervezik a jótékonysági bálokat, kínálják a támogatójegyeket, téglajegyeket, szintén azért, hogy bizonyos felszereléseket beszerezhessenek az intézmények.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az óvodavezetői munka lényege is maga a gyermek. Sterczné Asztalos Zsuzsanna miattuk választotta a pedagógusi pályát (fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

– Szinte minden épületünkre jellemző, hogy a nyílászárók cserére szorulnak. Az Aprajafalva Óvodában meg kell oldani a csoportszobák árnyékolását. Bár a Gesztenyéskert Óvoda belső terei rendkívül szépek, kívülről az épület elhanyagolt, mállik a vakolat, pereg a festék a nyílászárókról. A Pitypang Óvoda külső vakolata az idők folyamán megcsúnyult, több helyen felázott – sorolja a majdani tennivalókat a régi-új vezető. Majd jó hírrel folytatja: a fenntartó által beadott Dél-dunántúli Operatív Programon nyert a „Pitypang Óvoda fejlesztése Tolna városában” című pályázat. Így egy csoportszobával bővül a székhelyóvoda, ami a magas csoportlétszámok okozta kényelmetlenségeken enyhít, de megszépülhet, korszerűsödhet a régi épület is. A beruházásra több, mint 118 millió forint támogatást kap a város.

Szintén jó hír, hogy ha kis mértékben is, de várhatóan emelkedni fog az óvodába beiratkozók száma az előrejelzések szerint. Az új Köznevelési Törvény fokozatos életbelépése, a hároméves kortól kötelező óvoda, magasabb gyermeklétszámokat eredményez. Az új törvény ugyanakkor nem teszi lehetővé a fenntartó számára a csoportok átlaglétszámának emelését. Sterczné Asztalos Zsuzsanna ezért feltétlenül fontosnak tartja az elkövetkezendő tanévtől a csoportok számának újragondolását, csoportbontást, mert ilyen magas gyermeklétszámokkal szerinte nem lehet színvonalas, tartalmi munkát végezni. Márpedig ez a legfontosabb, és a szakember egyik alapelve, hogy a nevelést az egyes gyermekhez kell igazítani. Kiváló szakmai munkára kötelezi őket a múlt is, hiszen Tolnán működött Európában, Magyarországon az első óvóképző Wargha István vezetésével.

Töretlen volt szakmai előrejutása

Sterczné Asztalos Zsuzsanna mindig szívesen foglalkozott gyermekekkel, ezért 1975-ben a tolnai, akkori „VI-os”, mostani Pitypang óvodában helyezkedett el. 1978-ban a Kecskeméti Óvóképző Főiskola levelező tagozatán szerzett óvónői oklevelet. Ezután is folyamatosan képezi magát. 1992 szeptemberében megválasztották az óvoda vezető helyettesének. 1997-ben megpályázta az „Óvoda és 2.számú Általános iskola” óvodavezetői munkakörét  (akkor még három óvodával), sikeresen. 1998-2000-ben oklevelet szerzett a Budapesti Pedagógiai Főiskola vezető óvodapedagógus szakán. 1998 októberétől Tolna város képviselőtestületének tagja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!