Közélet

2013.07.21. 18:47

Zsendül a korai szőlő, a termelők jó termésre számítanak

Kedvez az időjárás a szőlőnek, a napközbeni 30 fokos meleg, illetve a viszonylag hűvös éjszakák miatt behozta a lemaradását a növény. A korai fajták, mint a Csabagyöngye, vagy a Muscat Ottonel a jó fekvésű helyeken már zsendülnek.

TEOL/M.I.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Még 2-3 permetezés van a szüretig (Fotó: AS)
[/caption]

Dr. Kozma Pál, a pécsi szőlészeti és borászati kutatóintézet igazgatója elmondta, virágzáskor hűvös és esős volt az idő, így bizonyos fajták, például a merlot, a cabernet, a muscat nem jól kötöttek, így ezekből kevesebb termés is várható. Ezt követően már hiába volt jó idő, a hiányosságot a szőlő nem tudta behozni. Nagy gond az is, hogy a múlt évben szárazság volt, így a vártnál kevesebb szőlőt szüreteltek a gazdák, és mára kiürülőben vannak a pincék. Ez lehet az oka annak, hogy már most, a korai fajták szüretelése előtt egy hónappal, aki teheti, leköti a várható termést. Nyilván ez eleve felveri majd a szőlőárakat.

A szüretig azonban van még hátra pár permetezés. A szőlő jelenlegi állapota vegyes, mondta dr. Gabi Géza, aki a szőlő növényvédelmi előrejelzést hétről hétre elkészíti. A jól védett ültetvényeken szép termés ígérkezik. A fürtök lassan záródnak, és az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek. Ott viszont, ahol nem céltudatosan permeteztek, peronoszpóra és lisztharmat fertőzésekre is számíthatnak a termelők. Az elmúlt héten csapadék nem hullott, a szekszárdi borvidék különböző völgyeiben a heti átlaghőmérséklet 25,7 fok volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!