Közélet

2013.08.02. 07:32

Nemrég árvízzel, most kiszáradással fenyeget a Duna?

Nem egészen egy hónap alatt majdnem nyolc métert apadt a Duna, ha a forróság tovább tart, a folyó hajózhatósága is veszélybe kerül.

Venter M.

Június 10-én 721 centivel, minden idők rekordmagasságával tetőzött a folyó Dunaföldvárnál, tegnap pedig mínusz 62 centiméter volt a vízállás, azaz bő hat hét alatt 783 centivel lett alacsonyabb. A nagy árvizet nagy forróság követte, és a hőség még eltart egy darabig ezután is. A jövő hét elején a prognózis szerint tovább erősödik a felmelegedés, a kánikulának várhatóan csak a jövő hét végére várt hidegfront vet majd véget.

Az ÁNTSZ legutóbbi mérése szerint a hazai felszíni vizek szinte kivétel nélkül strandolásra alkalmas minősítést kaptak. Mármint azokon a részeken, ahol van kijelölt fürdőhely. Merthogy fürdeni a szabályok szerint csak itt lehet a Dunában. A holtágak vízminősége szintén fürdésre alkalmas, Dombori vize jó minősítést kapott.

A kellemesen felmelegedett, alacsony víznek azonban nem mindenki örül. Mint azt a Magyar Országos Hajózási Szövetség ügyeletétől megtudtuk, bár egyáltalán nem jó a hazai Duna-szakasz hajózási útja, egyelőre még használható. Jelenleg nincs semmiféle korlátozás a hajózásban, de ha a helyzet így marad, pontosabban ha tovább romlik, akkor a merülés korlátozására kényszerülnek majd, amely mind a szállításban, mind az idegenforgalmi jellegű hajózásban fennakadásokat okozhat.

Hajózási szempontból a megyében a dunaföldvári szakasz igényli a legnagyobb figyelmet. A hajóskapitányok egyetértenek abban, hogy azon a szakaszon nem könnyű a manőverezés. Legutóbb tavaly ősszel futott zátonyra ott egy tartályhajó. A szakasz „fekete éve” 2006-ban volt, akkor egy hónap leforgása alatt három alkalommal összesen öt hajó futott zátonyra Dunaföldvár közelében. Három évvel azelőtt, 2003. novemberében pedig két hajó feneklett meg a földvári híd alatti zátonyon.

Hűs víz kánikulában

A Duna hőmérséklete tegnap elérte a 24 Celsius-fokot, és várhatóan tovább melegszik. Ugyanis a hétvégére visszatér a hőség az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint, minden nappal erősödik a felmelegedés. Az országos tisztifőorvos péntek éjféltől hétfő hajnalig másodfokú hőségriasztást rendelt el. Bizonyára sokan keresnek majd enyhülést a folyóparti strandokon, fürdőhelyeken az elkövetkező napokban. Bármilyen vonzó ilyenkor csobbanni, mint minden nyílt víz esetében, fokozott óvatosság ajánlott, ha valaki a dunai strandolást választja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!