Közélet

2013.10.17. 16:47

A tűzoltókban nagyon bízunk, a politikusokban nagyon nem

A tűzoltókat övezi a legnagyobb bizalom hazánkban, a 20-as lista végére a politikusok betonozták be magukat. A GfK Hungária az idén újra felmérte a lakosság egyes szakmák iránti bizalmának mértékét.

Munkatársainktól

A GFK szerint leginkább a tűzoltókban, postásokban, tanárokban, tanítókban bízunk. Őket követik az orvosok, a katonaság, a piackutatók, a rendőrök, a környezetvédők, a jótékonysági szervezetek, a bírák. Kevésbé bízunk a köztisztviselőkben, önkormányzati képviselőkben, marketing szakemberekben, ügyvédekben, papokban, szakszervezetekben, vállalatvezetőkben, reklámszakemberekben, újságírókban, bankárokban. A sor végén kullognak a politikusok.

– Nagyon örülünk ennek az eredménynek, és mind a tűzoltók, mind a katasztrófavédelem más területeinek dolgozói egyaránt büszkék az emberek felénk megnyilvánuló bizalmára – kommentálta a közvélemény kutatás eredményét Wéber Antal megyei katasztrófavédelmi igazgató. Mint elmondta, semmilyen panasz nem érkezett az igazgatóság munkájával kapcsolatban sem a lakosság, sem a gazdálkodó szervezetek, sem a média részéről, és ezt annak tudják be, hogy jól végzik a munkájukat. Természetesen ezt a jó eredményt a továbbiakban is szeretnék megtartani, és kollégáival együtt mindent meg is fognak tenni ezért.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A magyarok a tűzoltókban bíznak meg a legjobban. Őket a postások és a tanárok követik (Fotó: Mártonfai)
[/caption]

A lista végén a politikusok állnak, akiknek csak a megkérdezettek 16 százaléka szavazott bizalmat az idén. Szabó János szociológus úgy látja: a politikával és a politikai kultúrával egyaránt elégedetlen az emberek zöme, a politika szitokszóva vált. – Sokan érzik úgy, hogy a durvaság szinte mindennapossá vált a politikában – mondta. – Jobb volna, ha a politikusok egymást nem ellenségnek, hanem ellenfélnek tartanák.

Nem rossz a negyedik hely

Dr. Schranz Róbert, a Tolna Megyei Orvosi Kamara titkára, háziorvos elmondta, úgy emlékszik, korábban az orvosok még a mostaninál is előkelőbb helyen voltak. Változik a világ, változik az emberek véleménye is. Az egészségügyben tapasztalható hibákért nemcsak az orvosok tehetők felelőssé, sőt. Sokszor ők is ugyanúgy áldozatai a külső körülményeknek, mint a betegek. Az, hogy az orvosok most a 4. helyen vannak, nem rossz, de lehetne javítani rajta. Ez persze nemcsak rajtuk múlik, hanem az egészségügy megfelelő finanszírozásán, és a bulvársajtó hozzáállásán. Mert ha egy többszörös gyilkost meggyanúsítanak, csak a neve kezdőbetűit lehet közölni, de egy vélt orvosi hiba esetében ezt már nem mindig veszik ilyen szigorúan. (Gy. M.)

A gyermek a legfontosabb

Matókné Misóczki Mária, a szekszárdi a Garay Általános Iskola igazgatója kifejezetten örül annak, hogy a pedagógusok az előkelő harmadik helyet szerezték meg a listán. Mint elmondta, az iskola és a család célja közös: a legtöbbet kihozni a gyerekből úgy, hogy a kisdiák jól is érezze magát. Ehhez elengedhetetlen, hogy a szülő megbízzon a pedagógusban. Az alsó tagozatban általában szoros a kapcsolat a szülő és a tanító között, sok a jó példa, de felsőben, mivel a gyerekeket akkor már nem feltétlenül kell hozni és vinni, lazul ez a viszony. A felsőbb éveseket ráadásul jóval többen tanítják, így az sem biztos, hogy a gyerek az osztályfőnököt kedveli a legjobban, gyakran egy kedvelt tantárgy miatt alakul ki bizalmasabb kapcsolat. (B. K.)

Egyre többen kérnek tanácsot

Az előkelő 5. helyen végeztek a felmérésben a rendőrök. Kérdésünkre dr. Soczó László dandártábornok, Tolna megye rendőr-főkapitánya elmondta, mindig is azon mérte le a rendőrség iránti bizalmat, hogy hányan fordulnak hozzájuk olyan ügyekkel, amelyekhez közük nincsen. Egyre többen kérnek tőlük tanácsot családi, jogi, általános emberi kérdésekben. Egyre több köszönőlevelet kapnak, beosztottai udvarias, emberséges magatartásával kapcsolatban. Hozzátette, érkeznek ezzel ellentétes tartalmú észrevételek is, de kevesebb. Mint mondta, a rendőrség több-kevesebb hibával dolgozva, rengeteg problémával küszködve, de mindig kicsit közelebb kerül ahhoz, hogy a lakosság saját rendőrének a körzeti megbízottat. (I. I.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!