Közélet

2013.10.20. 14:03

Megvédte bajnoki címét Las Vegasban az öregfiúk csapata

Puskás Öcsit mindenhol ismerik a világon. Magyarok mindenhol élnek, szerte a világban. A sport, ezen belül a foci, az emberiség egyik közös nyelve.

Budavári Kata

Ha tanulságot, ráadásul közhelyszámba menő, de helytálló végkövetkeztetést szeretnénk levonni a szekszárdi öregfiúk csapatának amerikai útjáról, akkor ezek a mondatok nagyon is igazak. Ugyanis Kubában alig valamit tudnak rólunk, a magyar fociról meg aztán végképp csak Puskás neve ugrik be még az ottani futballistáknak is. A nevével ellátott magyar meznek pedig mindenki örül, különösen az az idős bácsi hatódott meg, aki a torontói Fradi csapatát alapította. Torontóban ezzel a csapattal játszott a szekszárdi gárda még az út elején.

Szekszárdról huszonöten indultak, ebből tízen szekszárdiak, például Fehér Attila és Fehér Csaba, Palásti Lajos, Kapitány Zsolt, Kisbéri Csaba, Wéber Tamás és Viktor, Beréti Zsolt. De velük utaztak Sebők Vilmos és Juhár Tamás volt válogatott játékosok, és két paksi focista: Fejes Zoltán és Buzás Attila. A csapatkapitány, Bakalár László elmondta, az amerikai kontinensen is csatlakoztak hozzájuk csapattagok. A torontói megállót már egy USA-beli követte, a Niagara vízesés. Ez többek kívánsága volt, melyet már tavaly megfogalmaztak. Akkor New Yorkból nem vállalták az utat, de most igen. Éjszaka és nappal is megcsodálhatták a Niagarát, és ezzel például Bakalár Lászlónak gyermekkori álma vált valóra.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Megvédte bajnoki címét a szekszárdi öregfiúk csapata a las vegasi Árpád kupán, melyet az 56-os kitelepült magyarok szerveztek meg először
[/caption]– Harmadszor voltam a vegasi Árpád Kupán, másodszor szekszárdi csapattal, így az elmúlt években az Egyesült Államok több városában, vidékén jártam. Az elmúlt években, és most is az volt az érdekes, hogy minden egyes új élménynél azt gondoltam, hogy ezt már nem lehet überelni. De lehetett – állítja a csapatkapitány, aki nem mellesleg Kálmán László Los Angeles-i konzullal felváltva játszott csatárposzton.

Beszámolójából kiderült, Las Vegas néhány szállodáját végigjárni már önmagában is érdekes. Van olyan, amelynek égbe nyúló tornyán egész vidámpark működik, de olyan is, mely hullámvasút rendszerrel vagy éppen Velencét idéző lagúnával rendelkezik. A filmekből egyébként jobbára csak a város központját ismerjük, de a hatalmas megapolisz nagyobb része ugyanolyan településként működik, mint bármely más nagyváros a világon.

Illetve mégsem, mert létezik egy sorompókkal elzárt terület, ahová csak a boldog kevesek juthatnak be. Itt állnak a hírességek otthonai. Ide is bebocsátást nyertek a szekszárdiak, de eljutottak a Grand Canyonhoz is. A díjátadó, merthogy nem mellesleg ez a csapat nyerte az Árpád Kupát, Hendersonban volt, ahol az első magyar szeszfőzde működött az Egyesült Államokban. Maga a torna az amerikai magyarok számára az összmagyarság találkozója, melyre az ország minden területéről érkeznek kint élő magyarok. Las Vegasban 12 ezer magyar él.

– Ebben a városban mindig jó idő van, ez már önmagában is remek dolog. És itt láttuk a Cirque du Soleil látványos show műsorát, egészen elképesztő volt – meséli Bakalár László. De legalább ugyanekkora hatást tett a társaságra Havannában a Buena Vista Social Club koncertje. A magyar csapat vezetője szerint a hangulat óriási volt, a nemzetközi nézőközönség ritka jól szórakozott. És ha még lehet fokozni a dolgot: Varaderoban, szintén Kubában egy tengeri horgászaton nem maga a halfogás volt a legelképesztőbb, hanem az azt követő ebéd.

Vezetőjük irányításával hatalmas langusztákat szedtek ki a vízből egy lagúnában, melyet aztán a helyi férfi rögtön ezután el is készített. Bakalár László elmondta, egy ilyen út után egy hónapig tart az eufória. Közben viszont már a jövő évi utat szervezi. Már most huszonöten jelezték, hogy jövőre mindenképpen menni szeretnének, akkor az USA-n kívül valószínűleg Mexikóba tart a társaság. Ezt várhatóan könnyebb lesz megszervezni, mint az idei kubai nyaralást.

– Egy hetet töltöttünk Kubában, ebből három napot Havannában. A fő attrakció itt az volt, hogy a nemzeti stadionban a kubai öregfiúkkal játszhattunk egy meccset. Az eseményről a helyi televízió is beszámolt, sőt, a két kubai újság közül az egyikben szerepeltünk is. A kubaiak nagyon szívélyesen fogadtak minket, és egy roppant érdekes ország életébe nyerhettünk betekintést – véli a szekszárdiak vezetője. Arról is beszélt, hogy a hosszas szervező munka, illetve az ezt követő siker az MLSZ, illetve a Fejér megyei szövetség elnöke, Bencsik István, Király Zsolt konzul és Dexler András nagykövet az érdeme. Kuba a beszámoló szerint lepusztult házaival, a régi autókkal együtt is gyönyörű ország.

Utaznának a dunaszerdahelyiek is

A szekszárdi csapat másodszor járt az Árpád Kupán, melyet az 56-os kitelepült magyarok szerveztek meg először. A mostani volt a 18. torna. Ha sikerül szponzorokat találni, a Tolna megyeiek jövőre is utaznak. Akkor az USA mellett Mexikó, Cancún lesz az úticél. A tervek szerint a szekszárdiak a mexikói öregfiúk válogatottal játszanának meccset. Bakalár László elmondta, arra még nem volt példa, hogy anyaországon kívüli magyar csapat szerepeljen a vegasi kupán, közreműködésüknek köszönhetően viszont lehet, hogy a dunaszerdahelyiek is velük tartanak. A felvidékiekkel baráti kapcsolat köti össze a szekszárdi csapatkapitányt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!