Közélet

2014.01.14. 09:23

Egyre bizakodóbbak vagyunk, de mégsem eléggé

A magyar lakosság 12 százaléka gondolja hazánk gazdasági teljesítményét jónak, ez 7 százalékpontos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. De így is csak a 21. pozíciót foglaljuk el a 24 országot felölelő rangsorban.

Mauthner Ilona

A magyarok gazdasági várakozásai, hangulata a tavalyi év tavaszán javult, nagyrészt a rezsicsökkentésnek köszönhetően – áll az Ipsos Zrt. legfrissebb felmérésében. A múlt év második felében stagnált az elégedettek aránya, mindvégig 10 százalék felett maradt. A lakossági helyzetértékeléseket figyelembe vevő európai rangsorban  magunk mögé utasítottuk az olaszokat, a franciákat és a spanyolokat (ezekben az országokban csupán 5-6 százalék véli az ottani gazdaságot sikeresnek). Az Ipsos 24 európai országban (22 ezer ember megkérdezésével) végez folyamatos felmérést, ebben Magyarország négy és fél év óta vesz részt, és általában a lista végére szorulunk a hazai gazdaságról alkotott véleményünk alapján.

A nagyobb Tolna megyei cégek vezetőinek véleményét legutóbb egy hónapja kérdeztük meg, akkor az építőiparban jól teljesítő Alisca Bau Zrt. műszaki igazgatója, Werner Mihály elmondta, a bizakodásuk alapja, hogy jó szerződésekkel rendelkeznek. Elsősorban a mélyépítés viszi előre a céget, ahol 98-an dolgoznak, és ha az időjárás engedi, folyamatosan lesz mindenkinek munkája.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Decemberben az év végén szokottnál is többet költöttek a magyarok, de kérdés, hogy a vásárlási kedv megmarad-e az új év hónapjaiban is (fotó: Mártonfai)
[/caption]

Kólya József, a tamási székhelyű Tam Bau Kft. ügyvezető igazgatója is arról számolt be, hogy már megkötötték a munkáikra a szerződéseket. Ezek egy része vízgazdálkodási, árvízvédelmi létesítmények, de közműberuházásokra, gabonatárolók építésére, állattartó telepekhez kapcsolódó építményekre is van szerződésük. Most úgy látják, az idei évben már biztosabb alapokon állnak, a fejlődés üteme is látható.
Néhány nagyobb élelmiszerüzlet vezetőjét is megkérdeztük a forgalmuk alakulásáról. Mint mondták, decemberben az átlagosnál lényegesen több pénzt költöttek az emberek, de a korábbi évek ünnepi időszakához viszonyítva is nagyobb volt a vásárlási kedv. De ez a tendencia folytatódik-e az idei évben?

Sokszor érkeznek reményteljes hírek arról, hogy a világ országai maguk mögött hagyták a pénzügyi-gazdasági válságot, megindult a fellendülés. A lakossági vélemények azonban nagyon ingadozók. Nagyon messze van a válság előtti közvélekedés, 2007 végén ugyanis 55 százalék gondolta azt, hogy a gazdaság jól teljesít. Néha egy-egy térségben, ország csoportban derűlátóbbak lesznek az emberek, de ezek a pozitív változások ideiglenesek, általában pesszimista fordulat követi őket. A világrangsorban a svédek a 2. legoptimistább nemzet, őket csak a szaúdiak előzik meg. A harmadikok a németek, körükben 73 százalék értékeli a gazdasági eredményeket magas színvonalúnak. Tavaly a legnagyobb hangulati romlás a latin-amerikai polgárok körében volt (42-ről 25 százalékra csökkent a gazdaságot kedvezően minősítők aránya).

Megkérdeztük: Érzik-e a jobb gazdasági teljesítmény hatását?

Pintér Józsefné, Szekszárd: – Én határozottan úgy érzem, hogy kicsit javult az ország gazdasági helyzete. Nyugdíjas vagyok, a lányomnak, vejemnek van állása. Hitelt nem vettünk fel, a gyerekek sem, nyilván ez is sokat segít abban, hogy könnyebben boldogulunk. Amiben tudjuk, segítjük a fiatalokat. Van egy unokánk is, aki nagyon jó tanuló, és sok örömet okoz a családnak.

Szabó György, Őcsény: – Van állásom, a feleségem ápolási segélyen van. Igyekszünk spórolni, és mindent megtermelünk, amit csak tudunk. Őszintén szólva, nem érezzük, hogy bármi is könnyebb lenne, csak a saját erőfeszítéseinket. Van hitelünk is, éppen ezt rendeztük ma itt Szekszárdon, egy másikkal váltottuk ki. Bizakodunk, mást nem is tehetünk: remélem jövőre jobb lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!