Közélet

2014.01.15. 09:48

Háztartási gépeket kap ezerkétszáz nevelőcsalád

Negyvenhét Tolna megyei nevelőcsalád kap 55 háztartási gépet az Emberi Erőforrás Minisztériuma támogatási keretének első ütemében. A teljes országos pénzügyi keret közel kilencvenmillió forint.

Ihárosi Ibolya

Ünnepélyes keretek között, a régi megyeháza dísztermében adták át jelképesen kedden a Tolna megyei nevelőszülőknek jutó háztartási gépeket. A gépek kiszállítása december óta folyamatos. Az alkalmat felhasználták arra is, hogy a megjelent nevelőszülőket tájékoztassák a jelenlegi helyzetről, illetve a január elsejétől érvényes változásokról.
Hajnal Renáta, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság módszertani főosztályvezető-helyettese elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 89 millió forinttal segíti országszerte a nevelőszülők munkáját. Közülük több mint 1200 juthat hozzá új mosógéphez, hűtőhöz, porszívóhoz, mikrohullámú sütőhöz. A listát a nevelőszülők igényei szerint állították össze. Az akció első ütemében 134 mosógépet, 47 hűtőt, 34 mosogatógépet és 21-21 porszívót illetve mikrohullámú sütőt osztanak szét. Ebből a megyei nevelőszülőknek 55 háztartási gép jutott. Februártól, a második ütemben további, több mint ezer új háztartási gép talál gazdára.

A főosztályvezető-helyettes elmondta, hogy hazánkban mintegy 21.500 gyermek és fiatal felnőtt él gyermekvédelmi gondoskodásban, közülük több mint nyolcezren gyermek- és lakásotthonban. A gyermekvédelmi törtvény előírása, hogy három éven belül mind a 2430, 12 évesnél fiatalabb, jelenleg otthonban élő gyermek nevelőszülőkhöz kerüljön. Először is a 3 év alattiak kerülnek családba.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kopaszné Guszmann Erzsébet nevelőszülő jelképesen átveszi háztartási gépét és a munkáját megköszönő oklevelet Hajnal Renátától és Posta Zoltántól (Fotó: Mártonfai)
[/caption]

Ezt segíti az új, egységes foglalkoztatási jogviszony bevezetése január 1-től a nevelőszülők és a helyettes szülők számára. Ezzel közel hatezer nevelőszülőnek lesz biztosított havi jövedelme és nyugdíjjogosultsága. Közülük háromezren ezt megelőzően semmilyen foglalkoztatási jogviszonnyal nem rendelkeztek. Az EMMI ezen kívül lehetővé teszi a nevelőszülők térítésmentes képzését.

A megyei helyzetről Farkas Rita, a Tolna Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság intézményvezetője elmondta, a megyében működő 161 nevelőszülő közül mindössze 4 volt hivatásos. A hálózatban december 31-én 302 gyermek és 41 utógondozott élt. Az összes engedélyezett férőhely 380. Megelőzte a korát a gyermekvédelem Tolna megyében. A fiatalok többsége átmeneti nevelt, és az utóbbi másfél évben, ha egy mód van rá, akkor a 12 éven aluli gyerekeket nevelőszülőkhöz helyezik el, nem otthonban. Kisbaba már másfél éve egyáltalán nincs csecsemőotthonban. A jogviszony megváltozásával párhuzamosan a nevelőszülővé válást OKJ-s képzéshez kötik. Sőt, akik tíz évnél rövidebb ideje nevelőszülők, azoknak kötelező lesz az elvégzése. A már működő nevelőszülők 400 órában szerezhetik meg a képzettséget. Tolna megyében már két 25 fős tanfolyam zajlik. 

Növekedhet a nevelőcsaládoknál a gyerekek száma

A nevelőszülők segítését és ellenőrzését 8 nevelőszülői tanácsadó és a hálózat szakmai vezetője végzi. Háromhetente, illetve szükség szerint látogatják klienseiket. A nevelőcsaládok többségében 1-2 gyermek nevelkedik. Várható, hogy ezek száma 3-4-re növekszik. Még mindig nehéz  a fogyatékos gyermekeknek, a nagyobb létszámú testvércsoportoknak és a kamasz gyermekeknek nevelőszülői elhelyezést találni. Folyamatos a törekvés a „kiöregedő” régi nevelőcsaládok pótlására, ám új, a feladatra alkalmas jelentkezők száma csak lassan emelkedik, mondta el Farkas Rita, a Tolna Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság intézményvezetője.

Életpálya-modell a gyermekvédelmi ágazatban is

Nagy változások zajlottak a szociális ágazatban, amelynek a célja az egységes és színvonalas ellátás biztosítása az országban, hangsúlyozta Posta Zoltán, a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság Tolna Megyei Kirendeltségének igazgatója. Mint mondta, a gyermekvédelemben dolgozók bérszínvonala jelentősen elmarad a többihez képest. Kis lépések már történtek, az itt dolgozó pedagógusok az életpálya-modell bevezetésével mintegy 70 ezer forinttal többet kapnak. A minisztérium kezdeményezésére már megkezdődött az egyezetés a szociális ágazat és a gyermekvédelem területén bevezetendő életpálya-modellről, s erre pénzt is elkülönítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!