Közélet

2014.01.29. 20:15

Magas pontok, jó remények

Február 17-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap,- mester- és osztatlan mesterképzésekre és a felsőfokú szakképzésekre. Az érintettek azt mondják, az új rendszer átláthatóbb.

Mauthner Ilona

A felvi.hu-n megtekinthető a felsőfokú képzések kínálatának teljes skálája, sőt a középiskolák, gimnáziumok végzős hallgatóit és szüleit már az iskoláikban is "eligazították" arról, hová, milyen feltételekkel lehet majd tovább tanulni.

A tamási gimnázium igazgatója, Némethné Pálinkás Veronika elmondta, a múlt évben már átalakult helyzethez idén könnyebben alkalmazkodtak a szülők és a diákok is. Tudomásul vették, hogy az ingyenes szakokra bejutni csak magas pontszámokkal lehet, bár a műszaki karok többsége nem kéri az emelt szintű érettségit.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bíró Ágnes (az előtérben) és Wahl Veronika Réka, a bátaszéki gimnázium diákjai is szeretnének továbbtanulni, de még nem döntötték el, hogy hol (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Az egyetemek kínálatát vizsgálva megállapítható, hogy kevesebb lett az alapképzés, több a mesterképzés, az állami keretszámok csökkentek, és egy-egy felsőfokú intézményben az évekkel korábban megszokott szakok – úgy tűnik – idén nem indulnak majd el.

Kozma Éva szekszárdi diák egy éve érettségizett. Mint mondta, nagyon szeretne az orvosi egyetemre bekerülni, ami nem sikerült neki tavaly. Az elmúlt egy évben dolgozott az egészségügyben, és az időt arra használta, hogy tanult. Idén biológiából emelt szinten újra érettségizik, bízik benne, hogy most meg lesz az a pontszáma, mellyel már bekerül az egyetemre. Németh Rebeka két éve érettségizett. Ő nem volt az a kiemelkedően jó tanuló, ennek ellenére minden vágya, hogy élelmiszermérnök legyen. Szerinte igazságtalan a jelenlegi rendszer, mert a közepes tanulókat kizárja a továbbtanulásból, pedig vannak, akik úgynevezett későn érő típusok. A gimiben gyengébben teljesítettek, az egyetemen viszont megállják a helyüket. Neki nincs más választása, mint két természettudományi tantárgyból újból kell érettségiznie, ha tovább akar tanulni.

– A gimnáziumok többségébe azzal a céllal iratkoznak be a fiatalok, hogy majd tovább tanulnak valamelyik felsőoktatási intézményben – mondta Némethné Pálinkás Veronika. Hozzátette, ugyanakkor egyre inkább megfigyelhető, hogy a diákok egy része a gimiben jól megtanul egy idegen nyelvet és az informatikát, majd nem egyetemre megy, hanem szakmát tanul. Valószínűleg ebben az is szerepet játszik, hogy ezeknek a fiataloknak egy része külföldi munkavállalásban gondolkodik.
Idén a felvételi eljárás alapdíja kilencezer forint, amelyért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni.

A kitűnő tanév végi bizonyítvány és érettségi alap esetben 400 pontot ér
Az idén az alap- és osztatlan szakokon 260 a minimum ponthatár. Aki ennél kevesebb pontot szerez – az emelt szintű érettségiért kapott pontokkal, de a más jogcímen kapható többletpontok nélkül –, az egyetlen felsőoktatási intézménybe sem kerülhet be, sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges képzésre. Azoknak, akik felsőoktatási szakképzésre jelentkeznek, legalább 220 pontot kell gyűjteniük. A tanulmányi eredményekkel legfeljebb 200 pontot lehet szerezni. Ennek egyik felét a középiskolai osztályzatokból számolják: a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy idegen nyelv (vagy ennek hiányában nemzetiségi nyelv és irodalom) és egy természettudományos tantárgy utolsó két tanév végi jegyeit adják össze, majd szorozzák meg kettővel.

A tanulmányi pontok másik felét az érettségin szerzett jegyekből számolják. A négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv) és egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy százalékos eredményeinek átlagát kerekítik fel. Az érettségin elért eredményért is maximum 200 pontot lehet kapni. A pontszámot a képzési területen kötelező vagy kötelezően választható két érettségi tárgy százalékos eredményeiből számolják ki. Ha a kiválasztott szakon több olyan tárgyat is megjelöl az egyetem vagy főiskola, amelyből érettségizni lehet, automatikusan a két legjobb eredményt veszik alapul.

Címkék#oktatás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!