Közélet

2014.01.02. 19:23

Már az agrárkamarák dolgozói a falugazdászok

Január 1-től a kormányhivataloktól az agrárkamarákhoz kerültek a falugazdászok. Ez az eddiginél is hatékonyabb kapcsolatot jelent a gazdálkodókkal, hangzott el tegnap a sajtótájékoztatón. Tolna megyében 31 falugazdász végzi a feladatát.

Mauthner Ilona

Sajtótájékoztatón jelentette be január 2-án László-Varga Zsuzsanna, a megyei kormányhivatal főigazgatója és dr. Hadházy Árpád, a megyei agrárkamara elnöke, hogy január 1-jétől a kormányhivataloktól a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamarához került a falugazdász hálózat. A főigazgató elmondta, az átadás-átvétel megtörtént, és a megye 107 településének túlnyomó többségében a falugazdászok továbbra is a szokott módon végzik a teendőiket. Az agrárminisztérium erre a feladatra 1,6 milliárd forintot csoportosított át. Tolnában 23 falugazdász dolgozott eddig, hozzájuk tartoztak a hatósági feladatok, az őstermelők nyilvántartása, az igazolványok kiállítása, a káresemények felmérése, a támogatásokat igénylőknél a kölcsönös megfeleltetés feltételeinek vizsgálata, illetve a gazdálkodók tájékoztatása.

Dr. Hadházy Árpád elmondta, a falugazdászok mellett volt nyolc tanácsadó is, akik januártól szintén a falugazdászok sorát erősítik, így még hatékonyabb lesz a munka. Sőt az év során a szaktanácsadók is az agrárkamarához kerülnek, amely így három területen – élelmiszergazdaság, vidékfejlesztés és szakképzés – is meghatározó szerepet kap.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Hadházy Árpád, László-Varga Zsuzsanna és Palásti Barbara együtt jelentette be a falugazdászokat érintő változásokat (fotó: Mártonfai)
[/caption]

– Az átállás zökkenőmentes, január 2-től folyamatos a falugazdászok munkája – mondta dr. Hadházy Árpád. Mint elhangzott, az őstermelői igazolványokat januártól ingyen válthatják ki a gazdálkodók, amennyiben az agrárkamarának a tagjai. Újságírói kérdésre az elnök elmondta, aki nem tagja a kamarának, az gyakorlatilag nem is kaphat őstermelői igazolványt, hiszen törvényi előírás a kötelező kamarai tagság.

Palásti Barbara, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója úgy véli, a falugazdászok áthelyezésével továbbra is sok feladatuk maradt. Például az őstermelők ellenőrzését továbbra is ők végzik, így azt, hogy az igazolványban bejegyzett termékeket árusítják-e, illetve azt, hogy a megjelölt területről, ahol termelte. Emellett a kárenyhítési támogatásoknál az igazgatóságnál kell a bejelentéseket megtenni, a mák termelők hatósági bizonyítványát ők állítják ki, hozzájuk tartozik többek között a mezőőri szolgálat is. Palásti Barbara hozzátette, a múlt évben kiemelten ellenőrizték a dinnyetermesztőket, több szabálysértést is regisztráltak, ezek eredményéről az adóhivatalt is tájékoztatták. A mák termelésénél az 500 négyzetméternél nagyobb területet kell bejelenteni a földművelésügyi igazgatósághoz, ahol az ellenőrzést követően hatósági igazolványt állítanak ki, ennek birtokában értékesítheti a mákot a termelő. Tolna megyében 800 felett van a családi gazdaságok száma és évről évre nő a számuk. Az agrárkárenyhítésnél a bejelentést közvetlenül az igazgatóságon kell megtenni, a falugazdászok csak a kárfelmérésben vesznek részt, hangsúlyozta az igazgató.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Oláh Szilvia és Nagy Adrienn falugazdászok. Január 1-től már az agrárkamarához tartoznak, de szekszárdi irodájuk továbbra is a Tormay Béla utcában van
[/caption]

A cél az egységes gazdatámogató hálózat

– A falugazdászok áthelyezésével az volt a cél, hogy egy egységes gazdatámogató hálózat jöjjön létre – mondta dr. Hadházy Árpád. A falugazdászok helye nem változott, Szekszárdon továbbra is az állategészségügyi állomás területén (Tormay Béla u. 18.) tartózkodnak. Az őstermelői igazolványokat március 20-ig kell érvényesíteni ahhoz, hogy egész évre (januárig visszamenőleg is) érvényesek legyenek. Három évre is ki lehet váltani az igazolványokat, ekkor csak az adatváltozást kell soron kívül bejelenteni. Az őstermelői igazolvány kiváltása kamarai tagsághoz kötött, és nem kerül pénzbe idén január 1-től. Az igazolványban lévő betétlapon van feltüntetve minden termék, amit az őstermelő előállít, illetve a földterület, melyen ezeket megtermeli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!