Közélet

2014.01.27. 19:39

Új szolgáltatások népszerűsítik a szelektív hulladékgyűjtést

Szekszárd, Tolna és Fadd után Bátaszéken és további 10 településen is házhoz megy február elsejétől a szelektíven kihelyezett zsákos hulladékért az Alisca Terra Kft.

Ihárosi Ibolya

Keddenként, a szokásos szemétszállítással egy időben elviszik az átlátszó zsákba csomagolt PET-palackot és fóliát, a kötegelt papírt, a fémdobozokat és a kötegelt faágakat, füvet, kerti hulladékot.

Döbbenetes eredménnyel járt a bátaszéki vegyes kommunális hulladék szakértői vizsgálata. Eszerint 40,6 százalékot tesz ki a biológiailag lebomló hulladék, 9,9 százalékot a papír, 15,8 százalékot a műanyag csomagolási hulladék, 1,9-et a fém és 3,8 százalékot az üveghulladék. Ez azt jelenti, hogy a „szemét” 72 százalékát lehetne szelektíven gyűjteni. A tervek szerint márciusban már a teljes szolgáltatási területen bevezetik a szelektív, zsákos gyűjtést. Ennek még vonzóbbá tétele érdekében nyereményjátékot hirdetnek, amelyre előzetesen regisztrálni kell majd. A legtöbb szelektív hulladékot gyűjtők közül sorsolással döntik el, hogy ki nyeri meg idei a nyaralását.

Az Alisca Terra Kft. az egyetlen magyar szolgáltató, amely szervezetten gyűjti be a háztartásokból a már nem használható étolajat. A sütőolaj még hatékonyabb visszagyűjtése érdekében még ebben az évben tervezik a járatok sűrítését és a gyűjtés kiterjesztését is. A közeljövő tervei közt szerepel az üvegpalackot gyűjtő járatok indítása is.
Még idén tervezik megszervezni a használt ruhák gyűjtését is. Ennek érdekében már együttműködési megállapodást kötött és köt az Alisca Terra Kft. karitatív és civil szervezetekkel és a még használható ruhadarabokat adományként ajánlja fel ezen egyesületeknek, hogy ők juttassák el az arra leginkább rászorulóknak, tájékozatott Kővári Ildikó kommunikációs munkatárs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!