Közélet

2014.02.07. 09:49

Elismerésre méltó szerepvállalás

Brauer János, János, elnök, Brumi. Nem a megszólítás a lényeg ebben az esetben, hanem az, hogy a helyiek mindig számíthatnak a Hungária Takarék vezetőjének közvetlenségére, nyitottságára. A közösségekért végzett példaértékű munkájáért a napokban két elismerést is átvehetett.

TEOL/Vizin Balázs

Helyi és környékbeli alkotók festményei a bejáratnál, az emeletre vezető folyosón, az irodáknál lévő falakon, egyszóval mindenütt. Ha galériában járna az ember, akkor ebben nem lenne semmi meglepő. De az élmény a bonyhádi Hungária Takarékban ért bennünket. Igaz, néhány perc elteltével már ez is a világ legtermészetesebb dolgának tűnt, Brauer János szavaiból pontosan kiderült, milyen jelentősége van a térségben szorgoskodó amatőr alkotókat támogató kezdeményezésnek.

– Huszonkét évvel ezelőtt indult útjára a sorozat, azóta nagyon sok festő képeit csodálhatták meg a Takarékba érkező ügyfelek – tekintett az irodájával szemben található alkotásra Brauer János, amely éppen Tóth Attiláné Szalay Ágnes keze munkáját dicséri. A Hungária Takarék elnök-ügyvezető igazgatója, ha akarná sem tudná véka alá rejteni művészetpártoló énét, olyan lelkesedéssel beszélt a kiállításokról. Ezen példás, nemcsak a festészetre kiterjedő szerepvállalását ismerte el a napokban a Bárka Művészeti Szalon, a „Kézjegy” Tolnai Tollforgatók Klubja és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tolnai csoportja „A Tolna megyei művészetért” plakettel, illetve a Tolna Megyei Önkormányzat a Bazsonyi Arany Mecénás-díjjal. Azt mondta, mindkét kitüntetés különösen kedves számára.

– Úgy érzem, az elismerések rávilágítanak arra az értékközpontú szemléletre, amelyet a Takarékos kollektíva évtizedek óta magáénak vall: hogy a számok mögött embereket, civil szervezeteket, önkormányzatokat, vállalkozókat látunk. Meggyőződésünk, hogy a személyes jelenlét, a kölcsönös partnerség nem ér véget akkor, amikor az ügyfél elintézte nálunk a pénzügyeit. Velük összefogva, őket támogatva a helyi közösségekért, kezdeményezésekért kell dolgoznunk – hangsúlyozta Brauer János.

Az önkéntességben és a civil szerveződésben rejlő erőt, értéket már gyermekként megtapasztalta. – Édesapám – aki remekül dobolt, és általa szerettem meg én is ezen a hangszeren játszani – tagja volt Bonyhádon annak a szimfonikus zenekarnak, amelyet amatőr művészek alkottak. Ahogy ott ültem mellette a fellépéseken, tudatosult bennem, milyen nagyszerű érzés közösségben lenni, tevékenykedni – emlékezett vissza a kitüntetett. A gondolatmenetet folytatva hozzátette, középiskolában a matematikatanára javaslatára ő lett az iskolai szövetkezet vezetője, mint fogalmazott, ez iránytűként szolgált későbbi életében. A középiskolás évek alatt sajátította el a pénzügyi kultúrát és a szövetkezeti alapelveket, amely ismeretanyag 1983-ban teljesedett ki, amikor csatlakozott a Takarék csapatához.

Brauer János örömmel nyugtázta, hogy a helyi közösségekben messze menőkig partnerre leltek ezen gondolatiság megtartásában, tovább adásában. Azt mondta, a Hungária Takarék egyik nagy sikere, hogy már közel 1000 civil szervezet bízta meg őket számlájuk vezetésével. De ugyancsak ilyen fontosnak tartja az önkormányzatokkal és a vállalkozókkal kialakított együttműködést, hiszen e három ügyfélkör összekapcsolódik a mindennapok során, és így lesz teljes a helyben megvalósuló összefogás. Megjegyezte, mindez alappillérül szolgál a működésükben, amelyet az eredmények is tükröznek.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összesítése szerint 2011-ben és 2012-ben az ország legjobb szövetkezeti hitelintézete lett a Hungária Takarék. Az elnök reményét fejezte ki, hogy sikerül megismételniük ezt a teljesítményt, s hogy a jövőben is az elsők között tartják őket számon gazdasági eredményeik alapján. – Felkészültünk a 2014-es feladatokra, folytatjuk a megkezdett munkát és új, a térség fejlődését elősegítő termékek, kondíciók bevezetését tervezzük – zárta a díjazott.

Három évtizede vezető

Brauer János 1949. január 27-én született Bonyhádon. Helyben végezte az általános- és a középiskolát. Az érettségi vizsgát követően a gyöngyösi GATE Mezőgazdasági Főiskolai Karon diplomázott gazdasági mérnök, pénzügyi szakirányon. A nagymányoki Községi Tanácsnál kezdett dolgozni 1969-ben pénzügyi előadóként, amely feladatot 1973-ig látta el. 1974-től 1977-ig a Bonyhád és Vidéke ÁFÉSZ-nál helyezkedett el hálózati ellenőrként. Ezt követően, 1978-tól 1982-ig a szekszárdi Kereskedelmi, Pénzügyi Dolgozók Szakszervezeténél vállalt feladatot szervezőként. 1983-ban került a Völgység-Hegyhát Takarékszövetkezethez (mai nevén Hungária Takarék), amelyet azóta is ő irányít. Időközben két társadalmi tisztséget is elvállalt: 2007-től elnöke az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség Takarék Akadémiájának, 2008-tól pedig a Takarékszövetkezetek Kölcsönös Biztosító Egyesületét is ő vezeti. Munkáját, társadalmi szerepvállalását számos kitüntetéssel ismerték el. 2000-ben Perczel Díjat kapott Bonyhádtól, 2003-ban az országban elsőként vehette át a gróf Károlyi Sándor-díjat, amelyet a Takarékbank Zrt. alapított. 2005-ben Magyar Gazdaságért Díjjal tüntette ki a GKM, 2008-ban „Az Év Vállalkozója” Díjat vehette át a VOSZ-tól. A Hangya Szövetkezet 2009-ben a „Szövetkezeti munkáért” elismerésben részesítette, 2010-ben a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése Beszédes József-díjjal ismerte el munkáját. Idén a Bárka Művészeti Szalon, a „Kézjegy” Tolnai Tollforgatók Klubja és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tolnai csoportja „A Tolna megyei művészetért” plakettel tüntette ki művészetpártoló tevékenységéért. Legutóbb pedig a Bazsonyi Arany Mecénás-díjat vehette át a megyei önkormányzattól.

Házas, két gyermeke született: Beatrix és László. Négy unoka boldog nagypapája, ha teheti, minden szabadidejét velük tölti. A hétvégéket pedig a Baranya megyei Mecseknádasdon, a családi vállalkozásban működtetett Aranypatkó Lovaspanzióban. Hobbija a zene, az Animato együttes alapítója.

Házas, két gyermeke született: Beatrix és László. Négy unoka boldog nagypapája, ha teheti, minden szabadidejét velük tölti. A hétvégéket pedig a Baranya megyei Mecseknádasdon, a családi vállalkozásban működtetett Aranypatkó Lovaspanzióban. Hobbija a zene, az Animato együttes alapítója. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!