Közélet

2014.03.18. 14:56

Szédítő helyen járt kedden Hende Csaba - fotók!

Közös siker ez a torony, az új radarral teljessé válik hazánk légterének védelme, hangsúlyozta Hende Csaba honvédelmi miniszter a medinai háromdimenziós radar toronyépületének átadásán.

Budavári Kata

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hende Csaba honvédelmi miniszter (középen) Horváth István országgyűlési képviselő és Vén Attila, Medina polgármestere társaságában vágta át a szalagot (fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

A magyar fél megtette a magáét, elkészült, és hivatalosan is átadták kedden az új medinai radartornyot. Az új lokátor hadrendbe állása után az ország és a NATO védelmét is szolgálja majd.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a szalag átvágása előtt elmondta, fontos az az út is, ahogy ezt a sikert elértük. A tárcavezető méltatlannak nevezte az előzményeket, azt, hogy az építkezés a Tubesen és a Zengőn is a helyi tiltakozások miatt hiúsult meg. Véleménye szerint hiba volt, hogy a korábbi politikai vezetés nem készítette fel a kijelölt hely közelében élőket, és ezzel teret adott a dilettáns és áltudományos híreszteléseknek. Ahogy fogalmazott, a haza védelme közös ügyünk, ezt pedig nem lehet az emberek ellenében végezni. Hende Csaba ezzel együtt példaértékűnek nevezte, és megköszönte a medinaiak vállalását.

Horváth István, országgyűlési képviselő is közös sikernek értékelte a medinai radar ügyét. Szerinte az sem mellékes, hogy a medinai laktanya és a torony száz környékbeli katonának és civilnek ad munkát, illetve, hogy a honvédelmi minisztérium a községnek 100 millió forintos fejlesztési keretet hozott létre. Az összeget a falu pályázati önerőként használja, így annak többszörösét fordíthatta, fordíthatja a település élhetőbbé tételére. Arról is beszélt, hogy az új lokátor a paksi atomerőmű működésének, illetve bővítésének biztonsága miatt is fontos a térségben élőknek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az új radartorony
[/caption]

Móró Lajos, a beruházást koordináló HM EI Zrt. vezérigazgatója nem titkolta, hogy lényegében az alapkő letételekor elmondottakat ismétli. Azaz, hogy állami vállalat is képes nagy dolgokra, ha erre felkérést kap, és időre elkészül a munkával. A vezető több érdekes adatot is felsorolt az építkezéssel kapcsolatban. Így például, hogy a 45 méteres torony 114 vasbeton cölöpön áll, és hogy 3400 köbméter földet kellett megmozgatni. A kivitelezésnél csúszózsalus technológiát alkalmaztak, mely folyamatos, 24 órás munkát követelt meg, ráadásul télen, így különleges adalékanyagokat kellett felhasználni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!